Lerobbant 310-esek és a kancellár különgépe

iho   ·   2014.10.02. 16:30
Airbus_A310_MRT_MedEvac_cim

Technikai problémák nehezítik a német katonák életét: elsősorban a szállítógépekkel van gond, írják a német lapok. A Der Spiegel szerint a Bundeswehr százötven katonája rekedt az afganisztáni Masar-i-Sharif repülőterén, mert az értük küldött A310-es vészhelyzeti oxigénrendszerében keletkezett hiba, és ez már a negyedik olyan probléma, amely az utóbbi időkben a németek csapatszállító flottáját érintette.

Lerobbant például egy másik gép, amely az Ebola-járvány leküzdésére vitt volna személyzetet és felszerelést Nyugat-Afrikába. Ugyancsak a szállítógépek technikai problémái miatt nem sikerült időben leváltani Törökországban a NATO-misszió keretében a szíriai határ közelében állomásozó német katonákat.

A németek a 310-es pótlására kibérelték a holland légierő egyik szállítógépét, de annak is technikai hibája akadt. A lapok nem hagyják ki a poént, és emlékeztetnek arra a korábbi jelentésre, miszerint a német légierő százkilenc Eurofighter harci gépéből csak negyvenkettő van bevethető állapotban, a haditengerészet huszonkét Sea Lynx helikoptere közül négy, a huszonegy ugyancsak koros Sea King forgószárnyas közül csak három repül.

A német hadügyminiszter, Ursula von der Leyen a hétvégén adott interjújában egyfelől leszögezte, Németország teljesíti NATO-kötelezettségeit, másfelől elismerte, egyes elvárásoknak nem tud megfelelni.

A meghibásodások újra felvetik azt az igényt, hogy a német védelmi kiadásokat az eddigi csökkentések után növelni kellene, de Angela Merkel koalíciójának szociáldemokrata partnere ezt hevesen ellenzi.

A történet iróniája, hogy a gépkiesések kapcsán többször felvetődött: az adott helyzet megoldása érdekében igénybe kellene venni a kancellár illetve a német kormány különgépét is.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek