Liszt a Liszt Ferenc repülőtéren

iho/repülés   ·   2011.12.23. 08:53
cim

Hatalmas méretű, Liszt Ferencet és Munkácsy Mihályt együttesen ábrázoló festmény díszíti a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 1-es termináljának galériáját. A fővárosi repülőteret üzemeltető Budapest Airport ezzel a megoldással tiszteleg a repülőtér névadójának emléke előtt – hangzik a BA közleménye.

A festményt Wesselényi Suba Miklós festőművész ajándékozta a Budapest Airportnak a nemzetközi Liszt-év alkalmából. A monumentális képen azt a pillanatot örökítette meg, amikor a magyar romantika két kiemelkedő alakja, Liszt Ferenc és Munkácsy Mihály találkozott, hogy portré készüljön a híres zeneszerzőről. A képen Liszt Ferenc a zongora mögött ül modellt Munkácsy Mihály festményéhez, egyes források szerint a zseniális magyar festő párizsi műhelye volt a történelmi találkozó színhelye.

Wesselényi Suba Miklós festőművészt évtizedek óta foglalkoztatta a két világhírű magyar művész találkozásának témája, számos előtanulmányt, vázlatot és képet készített a kettősről. Elmondása szerint mostanra sikerült kiforrottá tenni a kompozíciót, amelyen a fények játékával próbálta kiemelni a művészek portréját a sötét háttérből. Így jött létre a sajátos „kép a képben” megoldás.

Wesselényi Suba Miklós 1929-ben a kárpátaljai Munkácson született és 1978 óta él honosított állampolgárként Magyarországon. Számos, a kárpáti életet tükröző festmény mellett műhelyéből oltárképek és II. János Pál pápát ábrázoló kompozíciók is kikerültek. Monumentális kettős portréját Liszt Ferencről és Munkácsy Mihályról a Budapest Airport megfelelő védelemmel ellátva, állandó képként helyezte el a ferihegyi 1-es terminálon. A festmény avatóünnepségén a festőt és családját Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója üdvözölte és köszönetét fejezte ki Wesselényi Suba Miklósnak nagylelkű adományáért, amely méltó záróakkordja a Liszt-évnek.

Wesselényi Suba Miklós festő, Somogyi-Tóth Gábor vezérigazgatói tanácsadó és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója

Szerkesztőségünk nemrég kapta a szomorú hírt: néhány órája, 82 éves korában elhunyt Wesselényi Suba Miklós. Alkotása a repülőtéren ezentúl az ő emlékét is őrzi.

Kapcsolódó hírek