Meghalt Hannes Arch, a Red Bull világbajnoka

iho   ·   2016.09.09. 13:35
cim

Amint azt weboldala hírül adja, „szeretett hegyei között”, az osztrák Alpokban vesztette életét 49 éves korában Hannes Arch, a gyorsasági repülőversenyek sztárja, világbajnok. Kora igazi kalandkereső figurája volt, hegymászóként, siklóernyősként, majd műrepülő pilótaként. Tizenhat évesen szerezte meg első szakszolgálati engedélyét sárkányrepülőre, huszonhárom éves korában már a világ legjobb helymászói között tartották számon. Közben sporttudományokkal foglalkozott és előadója volt a grazi egyetemnek. Egyike volt az elsőknek, akik a siklóernyővel műrepülő figurákat hajtottak végre.

1998-ban tért át a motoros repülésre, 2001-ben nyerte első Advanced bajnokságát Svájcban, 2006-ban lett műrepülő Európa-bajnok. Közben hírnevet szerzett bázisugróként is, elsőként sikerült például ernyővel leugrania a Matternhornról. Vállalatot alapított, amellyel sikerült az üzletet összehoznia a szenvedélyével, elsősorban különleges légi felvételek és kaszkadőr-forgatások révén.

Utolsó versenyén, Lausitzban, felszállásra várva

A Red Bull égisze alatt először siklóernyőrepülő-versenyt szervezett, majd igazából az Air Race pilótájaként vált világszerte híressé. 2008-ban az első európaiként lett összetett világbajnok, a következő két évben kétszer végzett a második helyen, 2014-ben emlékezetes harcot vívott a győzelemért, ami épp az ausztriai Spielbergben csúszott ki a kezéből. 2015-ben új csapattal indult és harmadikként végzett, idén is sokáig harcban állt az elsőségért, a legutóbbi németországi futam után összetettben harmadikként várta a hátralévő a két amerikai versenyt.

Tizenegy alkalommal volt futamgyőztes, többek közt Budapesten is. Utoljára augusztusban, Ascotban volt dobogós, Matt Hall és Dolderer mögött. Mindig nagyon keményen versenyzett, mindig győzni akart, ritkán volt elégedett magával, küzdött azért, hogy lebírja a belső feszültséget és tökéleteset repüljön.

...és futam közben

Hogy mi történt vele, arról egyelőre kevés az információ: maga vezette Robinson R66 típusú négyszemélyes helikopterét, rajta kívül egy személy volt még a gépen. Azért szállt fel a tengerszint felett 2300 méteren, Grossglockner közelében lévő Elberfelderhütte menedékháztól, hogy otthonába, Salzburgba repüljön, de röviddel felszállás után a gép hegyoldalnak ütközött, Arch életét vesztette, utasát súlyos sérülésekkel vitték kórházba.

A helyi rendőrség szerint a baleset oka egyelőre ismeretlen. Az OE-XHA lajstromjelű gépnek volt engedélye éjszakai látás szerinti repülésre, a meteorológiai feltételek kedvezőek voltak, a baleset este kilenc órakor történt, a nehezen megközelíthető helyszínt csak négy órával később sikerült elérnie a mentőalakulatoknak.

Nyári Facebook-fotó az R-66-ossal

Arch a második Air Race sztár, aki elhunyt. Tavaly decemberben, szintén a versenysorozattól függetlenül, az amerikai Mike Mangold vesztette életét, amikor egy Los Angeles környéki repülőtéren, felszállás közben lezuhant és felrobbant L-39 Albatros típusú repülőgépe.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.