Négy kocsi meg egy kicsi

Arnold Balázs   ·   2013.09.09. 10:30
kiskep_fnyvs

Szeptember 7-én szombaton rendezték meg a Balatonfenyvesi Gazdasági Vasút kisvasúti napját. Az első őszi hétvégén kellemesen langyos, még nyári napsugarakkal melengetett, de őszi szellővel hűtött időjárás várta az érdeklődőket a Balatonnál. A 2012 szeptemberétől MÁV-Start-kezelésben lévő kisvasút fűtőháza idén ünnepelte hatvanadik születésnapját; a látogatók a kulisszák mögé is bepillanthattak.

Balatonfenyvesen a különvonat és az érdeklődők<br>A képre kattintva galéria nyílik!<br>(fotók: a szerző)

A kisvasúti nap a balatonfenyvesi állomáson kezdődött, ahol Balogh Imre üzemvezető, Schulek Tibor, a MÁV-Start képviselője és Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere tartott rövid köszöntőt. A beszédek és a programok ismertetése után az épülettel szemben, a harmadik vágányon álló nyitott teherkocsiból kialakított színpadon megkezdődtek a zenés-táncos műsorok, a vendégek pedig elfoglalták helyüket az ünnepi különvonaton.

A szerelvényt négy kocsi alkotta: a még kék fényezésű, Kecskemétről érkezett Ba-w (Bax), két felújított, a balatonfenyvesi zöld-sárga gúnyát viselő Ba-w és a közelmúltban átadott kerékpárszállító BDa-w. A vonat élére a nemrég Kecskemétről érkezett Mk48 2008-as mozdony állt. A vonat Somogyszentpálra szállította az utasokat, hogy különféle sport- és természetjáró, valamint gasztronómiai programokon vehessenek részt.

A Berekben halad a különvonat

Az egykoron több szárnyvonallal is rendelkező hálózatnak ma már csak a tizennégy kilométeres somogyszentpáli vonala járható, a táskai és csisztai vonalakon évek óta szünetel a forgalom, és sajnos a pályakarbantartás hiánya mellett a lopások, a rongálások nyomai is jól láthatók. Bár a hosszú távú tervek, álmok között szerepel, a közeljövőben nincs reális esély e vonalak újbóli üzembe helyezésére. Az egyik aktuális cél a hajtányosok visszacsábítása, a közlekedés legalizálása a fenyvesi hálózaton. De ezenkívül is sok más meglepetéssel, izgalmas programokkal készülnek az üzemvezetők nemcsak a jövő évi kisvasúti napra, de már az idei télre is. Érdemes lesz figyelni a fenyvesi híreket!

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek