Nincs nagyobb a Knorr-Bremse vasúti fékgyáránál

iho   ·   2017.10.17. 18:45
80knbr

Felavatta új gyárcsarnokát és bemutatta új tanműhelyét a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest. Az 5,28 milliárd forint értékű bővítéssel a társaság a világ legnagyobb vasúti fékegység-gyártó és -fejlesztő vállalatává, egyúttal hazánk egyik meghatározó szakképzőközpontjává vált.

A Knorr-Bremse Budapest 2016-ban kezdte meg új, 11 ezer négyzetméteres gyárcsarnoka építését. A világszínvonalú létesítmény kialakítása és felszerelése 2017 szeptemberére fejeződött be, így a társaság 46 ezer négyzetméteres, pormentes gyártási körülményeket biztosító épületegyüttesében folytathatja kutatás-fejlesztési, valamint gyártótevékenységét. Az 5,28 milliárd forintos fejlesztéssel jelentősen kitágította a cég termék- és szolgáltatás-portfólióját, gyártási volumenét. Ezzel a Knorr-Bremse Budapest lett nemcsak a cégcsoport, hanem az egész világ legnagyobb, teljes vasúti fékrendszereket fejlesztő- és gyártóközpontja.

Tanuló dolgozik az új tanműhelyben (fotók: Vörös Attila)

A nagyszabású beruházást lezáró rendezvényen felszólalt Lepsényi István, gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár. „A Magyarországon működő német nagyvállalatok igen jó partnereink gazdaság-fejlesztési terveink megvalósításában. Fontos számunkra, hogy a legtöbb német vállalkozás igen hosszú távra tervez hazánkban, alapozva arra a bizalomra, amely a kormánnyal való együttműködésben alakult ki, és amelyet minden nap megerősít a magyar munkavállalók teljesítménye”– mondta. A magyar kormánnyal az elsők között stratégiai megállapodást aláíró vállalat háromszázhúsz új munkatársnak adott munkát a mostani bővítéssel. Ezzel a foglalkoztatottak száma ezerötszáz fölé emelkedett, közülük ötszáz mérnök. A beruházás eredményeként a cég export-árbevétele harminchárom százalékos növekedésével, valamint a Fővárosi Önkormányzatnak fizetett iparűzési adó harminc százalékos emelkedésével számol. Utóbbi összege megközelíti majd a kilencszázmillió forintot.

Szertartásos csavarhúzással adták át a fejlesztéseket. A nyomatékkulcsoknál:  Lepsényi István gazdaságfejlesztésért felelős államtitkár és Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest ügyvezető igazgatója

Az új gyárcsarnok avatásával párhuzamosan a Knorr-Bremse Budapest bemutatta az ország egyik legmodernebb eszközökkel felszerelt, új tanműhelyét is. Ebben szeptembertől hatvan középiskolás tanuló elméleti és gyakorlati képzése zajlik öt különböző szakmában. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által akkreditált oktatóközpontban a diákok olyan versenyképes tudásra, munkatapasztalatra tehetnek szert, amellyel a képzés befejezése után a vállalatnál építhetik karrierjüket, vagy komoly eséllyel vehetnek részt más technológiai cégek pályázatain.

„A Knorr-Bremse Budapest az elmúlt húsz évben stabilan fejlődött és egyre meghatározóbb pozíciót tölt be a cégcsoportban. Ma már részben nálunk zajlik a termékek fejlesztése és tesztelése, ami a magyar mérnökök szaktudásának elismerése. Az idén lezárult bővítés a müncheni és budapesti vezetés és szakemberek kiváló együttműködésének eredménye” – mondta Tavaszi Tivadar, a Knorr-Bremse Rail Systems Budapest ügyvezető igazgatója. Hozzátette: az új tanműhelyben zajló duális képzéssel a Knorr-Bremse Budapest a gazdaság fejlődéséhez nélkülözhetetlen szakember-utánpótláshoz járul hozzá.

Itt gyártják többek között a világ nagysebességű vasúti szerelvényeinek és a felújított budapesti orosz metróknak a fékjeit is

Az elmúlt két évben a cégcsoport müncheni központjából új technológiák költöztek Budapestre, így a magyar tudásközpont munkatársai egyre több területen csúcstechnológiás fejlesztésekben vehetnek részt. A többi között a Knorr-Bremse Budapest feladata lesz a legkorszerűbb fékvezérlési és levegőellátási termékcsaládok fejlesztése és gyártása. A mérnöki kompetenciák kiteljesedése előrelépést hozhat az elektronikai és a szoftverfejlesztések területén, tovább erősödhet az üzleti partnerek mérnöki kiszolgálása, a vevők szakmai támogatása. Kedvező változásokat eredményez a kutatás-fejlesztésben, hogy az új gyárcsarnok átadásával a termékteszt lehetőségei is kiszélesedtek. A vállalat tesztlaborjában huszonnégy tartamtesztelésre és nyolc speciális tartamtesztre alkalmas állomást, egy klímakamrát, négy fejlesztői, valamint egy új funkcionális tesztállást állítottak üzembe, 2018-tól pedig egy terheléses próbapad is szolgálatba áll.

A termelés felfutását a Knorr-Bremse Budapest beszállítói is érzékelik majd. A termékeivel a világ tizenhét országában, köztük az Egyesült Államokban, Svájcban, Kínában és Japánban is jelenlévő magyar központ beszállítói bázisa 15-20 százalékkal növekedhet. A társasággal jelenleg kapcsolatban álló több mint hatszáz, a Knorr-Bremse és a Deutsche Bahn minőségi elvárásainak egyaránt megfelelő magyar vállalkozás még több rendelésre számíthat, ami további új munkahelyek létesítését segítheti elő.

Megtekintés

A Knorr-Bremséről

A Knorr-Bremse a világ piacvezető vasúti szerelvény- és haszongépjármű-fékrendszer gyártója. A vállalatcsoport 2015-ben csaknem hatmilliárd euró árbevételt ért el. A Knorr-Bremse harminc országban 25 ezer munkatársat foglalkoztat, akik fék-, beszálló-, vezérlő- és energiaellátó rendszerek, fűtő-, szellőző- és légkondicionáló rendszerek, vezető-asszisztens rendszerek, valamint erőátviteli és átvitel-vezérlő megoldások fejlesztésével, gyártásával és szervizelésével foglalkoznak. Több mint száztíz évnyi tapasztalattal rendelkező technológiai vezetőként a vállalatcsoport termékein keresztül jelentős mértékben hozzájárul a közúti és a vasúti közlekedés biztonságának növeléséhez. Nap mint nap világszerte több, mint egymilliárd ember helyezi bizalmát a Knorr-Bremse által gyártott rendszerekbe.

A Knorr-Bremse két magyarországi egységében a legfejlettebb technológiát használják. Budapest a vasúti fékrendszerek tervezésének és gyártásának a központja, míg Kecskeméten a haszongépjárművek számára készülnek fékrendszerek. A Knorr-Bremse Rail Systems Budapestnél több mint ezerötszáz munkavállaló – köztük ötszáz mérnök – foglalkozik a high-tech vasúti fékrendszerek előállításával a tervezéstől kezdve a gyártásig. A társaság hazánk egyik legnagyobb munkáltatója.

* * *

KNORR-BREMSE Magyarország – Biztonságossá tesszük a gyorsuló jövőt. Csatlakozzon hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.