Olcsóbb lesz a Bubi?

Bánhidi Emese   ·   2014.03.24. 12:49
bubibe6cim

László János elnök a Kerékpárosklub Facebook-oldalán arra intette a szkeptikusokat, várják meg a hivatalos bejelentést, mert változhatnak a tarifák. A Magyar Kerékpárosklub elnöke kérdésünkre elmondta: a klub jelezte a BKK-nak, hogy az eredetileg bejelentett 18 ezer 900 forintos díjat sokallják a budapestiek, a BKK pedig közölte, nem ők szabták meg az árat, és még e hét elején megmondják, mennyiért lehet majd regisztrálni a közbringarendszerbe.

(Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

Közben hétvégén közösen „bebringázást” tartott a klub és a BKK. A szép idő sok bicikliimádót csalt a budapesti utcákra, és persze a zöld bringákra. A Magyar Kerékpárosklub úgy gondolja, hogy az egyelőre 1000 tervezett közbringa hatékonyan fogja kiegészíteni a közösségi közlekedést. Nemcsak azért, mert a rendszer, ha jól működik, eddig egyáltalán nem kerékpározó embereket ültet a bringára, de főleg azért, mert – ahogy a világ más városaiban is történt – hatalmas reklámjává vált általában is a kerékpározásnak.

(Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

Mint mi is írtunk róla, Párizsban épült meg Európa egyik legnagyobb közbringarendszere, és természetesen az említett reklámhatás is ott volt a legnagyobb. Valószínűleg nincs olyan francia ember, akinek ne lenne kerékpárja, de például Párizsban korábban senkinek nem jutott eszébe, hogy az közlekedésre is használható.

(Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

„A Velibnek köszönhetően Párizs utcaképe, közlekedése alapvetően változott meg. Az utakat átépítették, hogy lehessen rajtuk kerékpározni is, megváltoztattak öröknek vélt szabályokat is, mindet azért, hogy kevesebben használják a mindennapi közlekedésükhöz az autójukat és egyre többen a saját vagy bérelt kerékpárjukat” – írja a Kerékpárosklub, hozzátéve, hogy Budapesten is ezt várják a Bubi beindulásától: a kerékpározás reklámját. Olyan promóciót, ami szól a lakosságnak, és szól a döntéshozóknak is.

(Fotó: Magyar Kerékpárosklub)

2007 óta évente mintegy 30–50 százalékkal nő a kerékpározók száma. Ez hatalmas fejlődés, de ez még messze elmarad attól az aránytól, ahányan előzetesen jelezték a kutatásban, hogy igénybe vennék.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Közlekedésfejlesztés Smart City

Gyerünk a rakpartra le!

BKK/iho   ·   2024.03.28. 19:20

Az ünnepi hosszú hétvégén, március 29-én reggeltől április 1-jén estig ismét megnyílik a Pesti alsó rakpart a mozogni és kikapcsolódni vágyók előtt a Margit híd és az Erzsébet híd közelében lévő Irányi utcai lehajtó között.