Szlovák nagybevásárlás?

iho/repülés   ·   2018.04.05. 13:45
f16_szlovakia0

A csomag értéke tetemes: 2 milliárd 910 millió dollár, de ezért cserébe északi szomszédunk légiereje a jelenleg létező legmodernebb, az APG-83 elektronikus fázisvezérelt radarrendszerrel felszerelt Lockheed Martin F-16V Falcon Block 70/72 (ez utóbbi a F110 General Electric vagy a F100 Pratt & Whitney választástól függ) vadászbombázó repülőgépeket kaphatja meg, összesen tizennégyet, azaz egy századnyit.

Nem csupán az esetleges típusválasztás, de a mellé megrendelt „csomag” is kifejezetten figyelemre méltó. A tizennégy gép mellé jöhet ugyanannyi JHMCS sisakcélzórendszer, amely a pilóták életét és munkáját könnyíti meg azzal ,hogy minden fontos információt a sisak elejére szerelt, átlátszó képernyőre vetít. Így a célpont folyamatosan szemmel követhető, nem kell lenézni a műszerfalra.

A fegyverzet listája is impozáns: harminc AIM-120C-7 közepes hatótávolságú, radaros önirányítású, illetve száz AIM-9X Sidewinder kis hatótávoslágú, infravörös önirányítású rakéta lehet a légiharcok fegyvere. A földi célpontok ellen húsz GBU-49 Enhanced Paveway II, kétszázhuszonnégy GBU-12 Paveway II és százötven GBU-38 JDAM bombához elegendő, felszerelhető irányítókészlet, illetve ezekhez négyszáz 500 fontos (227 kilogrammos) Mk-82-es vagy BLU-111-es bomba, illetve FMU-152 programozható gyújtószerkezet.

A bombákat az AN/AAQ-33 Sniper célfelderítő és megjelölő konténerrel lehet majd célba juttatni, ezekből hatot tartalmaz a megrendelés. Az önvédelemre a beépített AN/ALQ-211 és az AN/ALQ-213 elektronikai rendszer gondoskodnak, a szokásos An/ALE-47 inravörös és radarcsali szóró berendezések mellett.

A gépek és a fegyverek, rendszerek mellé természetesen „jár” a műszaki, logisztikai és kiképzési támogatás is, melyet a megrendelő később akár meg is hosszabbíthat. Nem egyszerű átállni a volt szovjet technikáról egy teljesen más üzemeltetési és repülési, harcászati filozófiát jelentő új, korszerű nyugati típusra, elkél az oktatás, a segítség. Ha Szlovákia az amerikai csomagot választja, akkor pilótáinak és műszaki szakembereinek első csoportjait vélhetően az Egyesült Államokban képzik majd át. A külföldi hajózók F-16-os átképzése a 162. kiképzőezred feladata, amely az arizonai Tucson légibázison dolgozik.

Azt is fontos hangsúlyozni, hogy ez csak egy lehetőség, amelyet a szlovák kormány kihasználhat. Nincs aláírt szerződés, de egy esetleges szlovák döntés esetén nincs akadálya sem a papírok aláírásának – legfeljebb a tetemes beszerzési költség finanszírozhatósága.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek