Tovább kutatnak az eltemetett Spitfire-ek után

iho   ·   2014.01.10. 13:00
spi_cim

Újra beindul a kutatás a Burmában állítólag földbe rejtett második világháborús brit vadászgépek után. Mint arról az iho/repülés korábban beszámolt, idén januárban sikertelenül zárult a kutatások első hulláma, de David Cundall brit farmernek, a különös történelmi ásatás kezdeményezőjének sikerült új szponzort találnia az ásatások folytatásához.

A történelmi háttér: a szórványos szóbeszédek nyomán néhány évvel ezelőtt Cundall arra jutott, hogy a Királyi Légierő a II. világháború vége felé vadonatúj, Angliából ládákban érkezett gépek tucatjait temette el Burmában, mert felhasználni a Spiteket a lecsengő hadműveletekben már nem tudták, viszont hazaszállítani is nehéz és nagyon költséges lett volna.

A valaha volt egyik legszebb repülőgép, a háború hőse: csodálatos lenne, ha 120 kerülne elő belőle

Cundall több helyszínről feltételezte, hogy ott ásták el a ládákat, az egyik a jelenlegi rangooni nemzetközi repülőtér területén volt, ahol annak idején a RAF egyik támaszpontja működött, de ahol tavaly januárban, a fémdetektorok sűrű jelzései ellenére, nem találták meg a ládákat. A kutató szerint elsősorban azért, mert a hatóságok csak korlátozott engedélyeket adtak a munkára, például nem lehetett a markolóval másfél méternél nagyobb mélységben bolygatni az ingoványos talajt. A burmaiak ugyanis a reptér pályájának alapozását féltették a markolótól.

A munkálatok addigi szponzora a kudarc miatt visszavonult, de mostantól egy brit szállítmányozási cég, a Claridon sorakozott fel Cundall mögé, aki egyébként decemberben ismét visszatért Burmába, hogy előkészítse a folytatást. Elmondása szerint szakértők erősítették meg abban, hogy azon a helyen, ahol tavaly hiába kereste a gépeket, nagyobb mélységben igenis ott vannak a föld alá rejtett ládák.

Többek közt ez a fotó késztette kutatásra Cundallt

Cundall szerint Rangoonban 36, a Burma két más pontján lehetséges helyszínekkel együtt összesen vagy 120, tökéletes állapotban lévő, összeszerelés után repülőképes Spitfire-t lehetne feltárni.

A tavalyi ásatásokat a brit miniszterelnök személyes közbenjárására engedélyezték a burmaiak azzal a feltétellel, hogy a megtalált gépek közül néhány a burmai közgyűjteményeket gazdagítja.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek