Továbbfejleszti a transzszibériai és a Bajkál-Amur-vasutat az RZSD

iho/vasút   ·   2019.07.18. 12:00
bam0

A fejlesztési tervek módosított verzióját már be is nyújtotta az orosz kormánynak az Oroszországi Vasutak (RZSD). A gigaprojekt során a transzszibériai és a Bajkál-Amur (BAM) vasútvonalakon 1310,3 kilométernyi új sínpárt és harminckét elágazást hoznak létre, továbbá átépítenek huszonkilenc állomást. Az első fázis egyik legjelentősebb beruházása a 2018 márciusára létrehozott második Bajkál-alagút. A vasúttársaság 2024-re már évi száznyolcvanmillió tonna áruval számol a vonalakon.

A Moszkvától a Csendes-óceán partjáig vezető, a térképen pirossal jelölt transzszibériai vasút, valamint a zöld színű Bajkál-Amur vasútvonal is jelentős kapacitásbővítést kap a következő évek során (kép forrása: trailblazer-guides.com)

A RZSD a fejlesztési programmal reagál a szénszállítási piacon történt változásokra, nevezetesen a nyugati irányú szállításról a keletire való áttérésre. A társaság számításai szerint ez eredetileg 564,2 milliárd rubelt (2530 milliárd forintot) emésztett volna fel, azonban azóta már 520,5 milliárdra (bő 2300 milliárd forintra) csökkent a költség.

A projekt első fázisa már 2013 óta zajlik, a második pedig előkészítés alatt áll. Azonban ha a körülmények úgy hozzák, akár 2030-ig is meghosszabbíthatják a fejlesztési programot. Az RZSD éves megfigyelései szerint a beruházás jelentős hajtóerő az egész ország gazdaságára, sőt a szibériai, transzbajkáli és távol-keleti régiókéra külön-külön is kifejezetten pozitív hatással van – számol be az International Railway Journal.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.