Újra pályán az aranycsapat!

Arnold Balázs   ·   2011.11.25. 11:00
kiskep_aranycsapattau

A Kandó-Traxx után elkészült a második magyar reklámmozdony, az aranycsapat-Taurus.

1949. január 6-án nevezték ki a válogatott szövetségi kapitányának Sebes Gusztávot. Az első mérkőzésen kikaptunk Csehszlovákiától. Ezt követően Sebes új alapokra, a fiatalokra építette válogatottját. A következő meccsen Ausztriát 6-1-re vertük. Az 1952. évi helsinki olimpiai labdarúgó tornán huszonöt nemzet képviseltette magát. A foci-olimpiák történetében ebben az évben indult a legtöbb válogatott.

Az akkori politikai viszonyok között még az sem volt biztos, hogy a csapatból egyáltalán kit engedik kiutazni a világjátékokra. A magyar közvélemény szerint egyértelmű volt, hogy a magyar csapat a legjobb, biztosan mi nyerjük az olimpiát. Az első meccs nem indult szépen, de végül nyertünk. Az olaszokat három-nullra, a törököket hét-egyre vertük. Az elődöntőben a svédek maradtak alul, hat gólt kaptak. A döntőt Jugoszláviával vívták Puskásék. Az első félidőben nem esett gól. Aztán a hetvenegyedik percben Puskás betalált a hálóba. A lefújás előtt Czibor is gólt lőtt, a végeredmény: kettő-nulla. Magyarország olimpiai bajnok!

A tízes Taurust a kíváncsi tekintetek elől eldugva, a győri fűtőházban matricázták fel szorgos kezek. Az iho szerkesztősége volt az egyetlen, amely a vasúttársaságtól és a matricázást végző Loc&More Kft.-től is engedélyt kapott a munkálatok megörökítésére.

Az Aranycsapat-mozdony a győri fűtőházban<br>A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: a szerző)

Emlékezzünk a legendás csapatra, és a magyar sportra. Sportolóink mindig ragyogó eredményeket érnek el, csak a sportág változik néha. Legyen az labdarúgás, úszás, vívás, evezés vagy épp vízilabda, mindig van szép számmal győzelem, minden komolyabb sporteseményen van magyar érem. És ezt azt is jelenti, hogy újabb matricás mozdonyokra is lehet alkalmat találni.

Az aranycsapatmozdony a hivatalos átadóünnepség után, pénteken, 14:23-kor indul Budapest-Nyugati pályaudvarról az IC654 számú Vércse körintercity vonattal.

A Hobo Blues Band 6:3 című száma:

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.