Vitorlázógép ütközött kamionnal, ítélet

iho   ·   2013.12.20. 10:14

Egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte az ausztrál L. Z. H.-t a Szegedi Járásbíróság – adja hírül a délmagyar.hu szegedi portál. A férfi még 2010-ben vitorlázórepülőjével landolás közben ütközött neki az 55-ös úton egy ott elhaladó kamionnak, a sofőr maradandó egészségkárosodást szenvedett. A férfi ellen korábban a rendőrség nemzetközi körözés kiadását kezdeményezte; a bíróság távollétében mondta ki bűnösnek.

A kamion sofőrjét, egy akkor 31 éves szegedi fiatalembert súlyos szem- és arcsérülésekkel szállították a traumatológiai klinikára, ahol az orvosok sokáig attól tartottak, hogy mindkét szeme világát elveszíti. A traumatológiáról néhány hét múlva a szájsebészetre szállították át, arcsérüléseinek kezelése közben az egyik szeme is szépen gyógyult, ám a másik roncsolódott. Az ítéleti tényállás szerint a sértett nyolc napon túli – ténylegesen 4–6 hét alatt gyógyuló –, maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett fejtájékon.

(fotó: Segesvári Csaba)

A fiatalember kamionos kollégái a baleset másnapján demonstrációt tartottak a verseny helyszíne mellett. A vitorlázó-világbajnokságon részt vevő ausztrál csapattag ellen légi közlekedés maradandó fogyatékosságot okozó gondatlan veszélyeztetése gyanújával indítottak eljárást, amelyet a bíróság gyorsított eljárásban akart tárgyalni, ám az ausztrál férfi a baleset után szinte azonnal elhagyta az országot – a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság ezután nemzetközi körözés kiadását kezdeményezte az ügyészségnél.

Szanka Ferenc, a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője akkor elmondta: a rendőrség valóban indítványozta, hogy kezdeményezzék a bíróságnál a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátását, ám az ügyészség ezt még korainak tartotta. – Általánosságban kiemelendő, hogy a nemzetközi elfogatóparancs kibocsátása külön súlyosító körülményként nem értékelhető a vádlott terhére – tudatta a Szegedi Törvényszék sajtóosztálya. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, a vádlott védője gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére; a vádlottnak az ítéletet fordítás után kézbesítik, így az nem jogerős.

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Szállítmányozás Nagyvasút

Lengyel kamionokkal szállítják el az Eperjeske-Rendezőn rekedt orosz tehervagonokat

iho/vasút   ·   2024.04.08. 12:35

Az Ukrajna elleni támadás megindulásakor az Oroszországi Vasutak többezer vasúti teherkocsija rekedt külföldön, Magyarországon, a záhonyi átrakókörzetben körülbelül nyolcszáz. Tavaly nyári nagy elszállítási hullámuk után újra konvojban közlekednek a szétszerelt vagonokkal megrakott trélerek.