Vasút

Westbahn-részvényeket vett az SNCF

Korcsmáros Gábor/Prága

2019.11.11 18:00  

A francia állami vasúttársaság 25,1 százalékos részesedéssel a második legerősebb részvényese lett a Westbahn osztrák magánvasút-társaságnak.

A SNCF francia állami vasúttársaság az osztrák Trend magazin információi szerint az eddigi 17,4 százalékos részesedését 25,1 százalékosra emelte a Westbahn osztrák magánvasút-társaságnál. Így a francia vasúttársaság a Westbahn második legnagyobb részvényese lett a vállalat tulajdonjogi szerkezetében. Az üzletet még szentesítenie kell az illetékes versenyhatóságnak.

(fotó: Railway Gazette)

A SNCF tulajdonába került részvények egy része Hans Peter Hanselsteiner tulajdonostól, egyéb részvények pedig a Swiss Augusta Holdingtól származnak. A Westbahn tavaly 19,3 millió eurós veszteséget termelt. A részvényesek között eltérő vélemény alakult ki a közelmúltban arról, hogy a kínai CRRC járműgyártótól vegyenek-e szerelvényeket, vagy sem. Majd a többség arról döntött, hogy végül is a Stadlertől vásárolnak villamos motorvonatokat.

A Westbahn azt követően döntött új, a Stadler által gyártott szerelvények megvásárlása mellett, hogy a Deutsche Bahnnak eladott tizenhét Kiss szerelvényt. A Westbahn emiatt járatritkításra kényszerül Bécs és Salzburg között, az eddigi félórás ütem helyett óránként követik majd egymást a magánvasút járatai decembertől.

Sajtóértesülések szerint a Westbahn a teherszállítási piacon is szerencsét próbál, az újonnan alapított Fraktbahn Taktion nevű cég által kíván piacra lépni.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

x

Vasút időrendben