Zarándokvonatot indít a GYSEV Ferenc pápa csíksomlyói látogatására

iho/vasút   ·   2019.03.22. 16:15
papai_kulonvonat_gysev0

A zarándokvonat Sopronból indul május 31-én, 9.38-kor. A vasúttársaság elsősorban a nyugat-dunántúli térségből várja az érdeklődőket, de az ország több pontján és s fővárosban is lehet csatlakozni a különvonathoz. A zarándokvonat Sopron mellett Fertőszentmiklóson, Kapuváron, Csornán, Győrben, Tatbányán, Budapest-Kelenföldön, Szolnokon és Püspökladányban is megáll.

Nem először jár majd GYSEV-vonat Erdélyben. Annak idején, amikor saját ötlete alapján még az Indóház szervezte a pünkösdi zarándokvonatokat, egy ideig a soproni székhelyű vasúttársaság állította ki a Szombathelyről induló, a dél-erdélyi útvonalon közlekedő Csíksomlyó expressz szerelvényét. Gayer Márk 2010. május 23-án készült felvételén a CSEX látható Gyimesbükkön, élén a Széchenyi-mozdonnyal

A zarándokvonat utasai kényelmes, párnázott üléses, másodosztályú termes kocsikban tehetik meg az utat a történelmi esemény helyszínéig, az utazás önellátással vehető igénybe. A lelki feltöltődés, ráhangolódás jegyében a vasúttársaság tervei szerint papok és szerzetes nővérek is lesznek a zarándokvonat utasai között, így az utazás alatt lehetőség nyílik a közös imára, beszélgetésre, éneklésre.

Rég volt, szép volt, igaz volt. Az összekapaszkodott 017-es, koronás címeres Nohab és a GYSEV zenélő Liszt Ferenc Taurusa az őrháznál, 2011-ben (fotó: Vörös Attila)

Jelentkezés

Részvételi díj egy személyre 24 ezer 990 forint.

Jegyek a vasúttársaság webáruházában, valamint a GYSEV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. belföldi személypénztáraiban válthatók.

A zarándokvonatról további információk a www.gysev.hu honlapon, valamint a 06 99 577-212-es telefonszámon érhetők el.

A különvonat menetrend szerint június 1-jén, hajnali 5.04-kor érkezik Csíkszeredába, a leszállást követően az utasok együttesen zarándokolnak el a hegynyeregbe, a Ferenc pápa által celebrált szentmise helyszínéhez. A zarándokvonat menetrend szerint aznap 18.00 órakor indul vissza Magyarországra és délelőtt fél tízkor érkezik meg Sopronba.

 

Információk a zarándokoknak

Minden zarándok biztonsági ellenőrzésen esik át Csíksomlyón, a beléptetőkapuknál. Ezért a kora hajnali órákban elkezdődik a beléptetés. Ennek pontos menetéről a későbbiekben adnak tájékoztatást. Minden zarándok vihet magával gyógyszert, széket, esernyőt, zászlót és ennivalót, illetve egy minél kisebb csomagot. (Borvizes palack félliteres kiszerelésben vihető.) Keresik a megoldást arra, hogy a pápalátogatás idején ivóvizet biztosítsanak a Kissomlyó hegyen. A résztvevők nem vihetnek magukkal szúró-, illetve vágóeszközöket, bicskát, ollót, körömvágót, gyúlékony vagy robbanékony anyagot, üveget, sem fegyvert.

A szertatás latinul zajlik, az énekek magyarul csendülnek fel, a pápa olaszul szól a zarándokokhoz, amit magyar, román és angol nyelvre fordítanak. A kivetítőkön román nyelvű feliratozás is lesz. A TVR1 román állami televízió élőben közvetíti az eseményt. Mobiltelefonokon is hallgathatók lesznek a különböző nyelvű tolmácsolások, más-más frekvenciákon.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek