A kávé története: Etiópiától a modern kávégépekig

iho   ·   2019.05.14. 07:16

(x)

Hát persze, hogy a kávé! A fekete, ínycsiklandó aromájú frissítő méltán népszerű az egész világon, olyannyira, hogy Bach, aki maga is az élénkítő ital nagy rajongója volt, még egy kantátát is írt róla. De hogyan is került a kávé a csészébe?

Kávé, a „legendás”

A kávé eredete körül rengeteg legenda kering, de pontosan nem tudni, ki és hogyan fedezte fel. A legismertebb történet szerint egy Kaldi nevű etióp pásztor vette észre, hogy az általa felügyelt kecskék sokkal élénkebbek, amikor egy bizonyos bokor piros bogyóit fogyasztják. A felfedezésével elment egy közeli kolostorba, hogy beszámoljon róla az ott élő szerzeteseknek, akik elkészítették az első csésze kávét.

Egy másik mendemonda szerint egy marokkói szúfi a misztikus Etiópiában utazgatva meglehetősen élénk madarakra figyelt fel. Amikor kíváncsiságból maga is kipróbálta a bogyót, amit a madarak fogyasztottak, ő is ugyanazt a vitalitást tapasztalta. De itt még nincs vége a legendák sorának, mint ahogy az sem tisztázott pontosan, hogy a kávé szó honnan ered.

Erre vonatkozóan is több teória létezik. Vannak, akik az arab qahwah szóból vezetik le, ami egyfajta bor. Mások szerint a quwwa (erő, energia) tőből ered, de az etiópiai Kaffa régió – ahonnan a kávé az Arab-félszigetre került – is jó eséllyel pályázhat a névadásra.

Bárki is fedezte fel a kávét, és bárhonnan származik az elnevezése, a lényeg, hogy sokan és sokféleképpen fogyasztják a világ minden táján.

Mindenki másképp szereti

A kávét sokféleképpen isszák. Vannak, akik az erős, rövid változatra esküsznek, de a hosszú kávé is igen népszerű. Nyáron a jeges, télen egy jó tejhabos cappuccino, és folytatódhat a nap.

Hogy ki, mivel készíti el a reggeli feketéjét, az is egyénfüggő. A kotyogó még mindig igen népszerű Magyarországon, talán a hagyományoknak, illetve az egyszerű kezelhetőségnek köszönhetően. Sokan választják a kapszulás gépeket is, de egy jó kávégép nyomába semmi nem érhet!

A jó kávé titka a kávégép

A kávégépek gyártói között számtalan nagy elektronikai cég megtalálható, ám az ismertebb márka nem feltétlenül garancia a minőségre. Márpedig finom kávé csak egy jó géppel készíthető, ezért érdemes olyat választani, ami mindenben megfelel az igényeknek.

Azt is fontos tudni, hogy egy irodába nem feltétlenül lesz jó az a kávégép, ami egy háztartásba, hiszen teljesen más igényeket és mennyiségeket kell kiszolgálnia. A német NIVONA új generációs, innovatív kávégépei rengeteg olyan funkcióval rendelkeznek, amik igazi élménnyé teszik munkatársai számára a kávészüneteket.

Például képesek akár 18 különféle kávét megjegyezni, hogy mindenki megtalálja a maga kedvencét, de egy nagyobb dolgozói létszám kiszolgálására is talál megfelelő modellt a Koffein Service oldalán.

Kapcsolódó hírek