A rétesek történelme és népszerűsége napjainkban

iho   ·   2020.03.13. 01:29

A rétes történelme

A rétes a 18. században vált népszerűvé a Habsburg birodalomban, és a mai napig kifejezetten közkedvelt ínyencségnek számít az éttermekben is. A rétes alapvetően az osztrák konyhában gyakori, de a többi közép-európai országok lakói is szívesen fogyasztják. A legrégebbi receptek egészen 1696-ból származnak, és az eredeti kézírások a híres bécsi könyvtárban tekinthetők meg. A rétes tésztája és állaga hasonlít a népszerű közel-keleti süteményekhez, különösen a Törökországban tradícionális édességnek számító baklavához.

Milyen tölteléket szoktak tenni a rétesbe?

Az egyik legismertebb töltelék természetesen az almás, azonban az édes és lágy túrós verzió is kifejezetten népszerű Magyarországon is. Bizonyos régiókban a tejfölös rétes is nagyon gyakran készített étel, de általában az édesebb ízeket részesítik előnyben a vendégek. A gyümölcsös rétesek szintén gyakori választások, hiszen a tészta és a különböző gyümölcsök egyvelege igazi gasztronómiai különlegességnek számít. A gyümölcsös rétesek között élen járnak a meggyes és cseresznyés típusok, de a sárgabarackos és szilvás töltelékek is közkedveltek. Ha ízletes és minőségi alapanyagokból készült ételeket szeretne vendégei számára biztosítani, tekintse meg a Matusz-Vad Webáruházban elérhető réteseket!


Érdemes még megemlíteni a mákos és mazsolás, illetve a fahéjas-almás réteseket is, amelyek tökéletes desszertek lehetnek egy kiadós főétkezés után. A gyümölcsös ízeket követően érdekesen hangozhat, de sokan a spenóttal vagy káposztával, esetleg tökkel és hússal töltött réteseket szokták keresni. A Lungenstrudel például egy olyan rétesféle, amelyet hússal szoktak megtölteni, és elsősorban marhahúsleveshez fogyasztják.

A töltelékek tárháza tehát igencsak széles körű, így mindenki a személyes ízlése alapján döntheti el, hogy milyen verziót szeretne fogyasztani.

Ahány hely, annyi rétestészta

A hagyományos magyar, osztrák, illetve lengyel és cseh rétestészta különbözik a máshol használt típusoktól. A hazánkban is használt tészták általában magas gluténtartalmú lisztből, vízből és olajból, illetve sóból készülnek. Cukrot nem mindenki szokott külön hozzáadni a tésztához, ezzel kapcsolatban még hazánkban is megoszlanak a hagyományok.

A tésztát a legtöbb esetben erőteljesen megmunkálják, majd nagyon vékonyra nyújtják a szakácsok. A legenda szerint az osztrák császár maximalista szakácsa azt mondta, hogy akkor megfelelő a tészta, ha egy szerelmes levelet is el lehet olvasni rajta keresztül. A rétesek tehát kiváló desszertek lehetnek mindenki számára, hiszen számtalan verzió elérhető közülük.

Kapcsolódó hírek