A jövőben kizárólag elektromos taxik közlekedhetnének Dubrovnikban

MTI   ·   2019.07.02. 16:53

Az Adria gyöngyszemének is nevezett városban a nyári szezonban akár háromezer taxi is közlekedik. Noha a taxipiac teljes liberalizációja csökkentette a feszültséget a taxitársaságok között, problémát is okoz a nagyobb turistacélpontokon, ahol a nyári főszezonban tízszer több taxi fuvarozza a látogatókat, mint általában, komoly fennakadásokat okozva a közlekedésben.

Dubrovnik polgármestere a sajtónak úgy nyilatkozott: amennyiben nem változik meg a törvény, a városvezetés novemberben döntés hoz arról, hogy taxizni csak elektromos autókkal lehet a városban.

A városnak nem ez lesz az első szigorító intézkedéseke a turisták miatt. Az Unesco világörökségi listáján is szereplő dubrovniki óváros védelmére korábban látogatói létszámstopot rendeltek el. Hatalmas problémát jelentettek ugyanis a város számára a több ezer fős óceánjáró hajók, amelyek ontották magukból az embereket. Olyankor nem csak az óváros telt meg, a hajókról buszok szállították a turistákat, szintén közlekedési dugókat okozva.

A városi vezetés az elmúlt években korlátozta a turisták számát, megemelte a belépők árát és a vendéglátó helyek székeinek számát is csökkentette. A városmag egyetlen szárazföldi bejáratánál, a nyugati kapunál a kameráknak köszönhetően minden pillanatban tudni lehet, hányan vannak az óvárosban, ha pedig a létszám eléri a nyolcezret, leállítják a taxikat, az autóbuszokat és az utasszállító hajókat is.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek