A MÁV Cargo egy részének visszavételéről tárgyalnak

iho/vasút   ·   2012.06.22. 08:20

Visszaszerezheti a korábban eladott MÁV Cargo egy részét a kormány. A Magyar Nemzet úgy tudja, felújították azokat a tárgyalásokat, amelyek célja, hogy a Rail Cargo Hungária – volt MÁV Cargo – Zrt.-ben tulajdonrészt szerezzen az állam.

Pénteken nem nyilvános tárgyalásokat folytat Budapesten Christian Kern, az osztrák szövetségi vasút, az ÖBB vezetője. A tárgyaláson részt vesz Németh Lászlóné fejlesztési miniszter és Dávid Ilona, a MÁV elnök-vezérigazgatója.

A megbeszélés célja az is, hogy az osztrák állami tulajdonban lévő, de Magyarországon működő Rail Cargo Hungaria, valamint a MÁV és a magyar állam olyan megállapodásra jussanak, amelynek révén a fenti cégek balkáni, kis-ázsiai piacokon közösen jelenhetnének meg.

A cikk szerint az osztrák félnek a délkeleti expanzióban való magyar részvétel főként azért lenne érdeke, mert így biztos lehetne abban, hogy nem éri kellemetlen meglepetés a magyar piacon, miként korábban, amikor a pályahasználati díj jelentős emelése rontotta a jövedelmezőségét. Ugyancsak segítségére lehetne a terjeszkedésben, ha hozzáférhetne a magyar mozdonyflottához.

Kapcsolódó hírek