Állami HÉV: csak jövőre

iho   ·   2016.07.21. 08:45
00kicsi

Eredetileg 2016. július 1. lett volna a HÉV átvételének időpontja – írja a napi.hu az Inforádióra hivatkozva. A kormány és a főváros vezetése 2015 decemberében ebben az időpontban állapodott meg egymással, de az átadás-átvételi procedúra ennél sokkal hosszadalmasabb. Először ugyanis a BKV-tól külön vállalatba kell a budapesti HÉV-eket kiszervezni, és csak utána történhet meg az átvétel. Fónagy János államtitkár szerint november 30-ára már minden készen áll majd az állami üzemeltetésre, addig a kormányzat havi ötszázmilliós összeget folyósít előlegként az üzemeltetésre.

Jövőre már nem a BKV-hoz tartozik a HÉV (fotó: Kemsei Zoltán)

Az átvételnek komoly gazdasági okai is vannak. Budapest és Pest megye gazdasági mutatói miatt nem igényelhet uniós pénzeket a pálya és a járműállomány felújítására, a MÁV kötelékében azonban részesülhetnek a kötöttpályás fejleszésekre szánt támogatásokból. A tervek nagyívűek: az elengedhetetlen pályafelújításokon túl a járművek lecserélése is szóba került.

A HÉV-ágazat Budapesten erős veszteséggel üzemel: a költségek évi tizenötmilliárdra rúgnak, ezzel szemben a jegyárbevétel mindössze négy és fél milliárd forint, a főváros ettől a vezsteségtől is szabadulni kíván. A MÁV-nál egyelőre nem kommentálták az átvételről szóló híreket.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek