Bérlő helyett takarít a MÁV, 300 millióért

iho   ·   2017.06.12. 21:15
rakospatak_utcai_szemet0

Akkora a szemétdomb, hogy a Google-térkép is simán látja. Sőt olyan régóta ott is van, hogy simán látja: a halmok eltávolítása naponta 12–17 teherautóval várhatóan 90 napig tart, a mentesítés több mint 300 millió forintba kerül a vasúttársaságnak. A MÁV-nak nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális szemétlerakók létesülnek, ahol jellemzően lakossági kommunális hulladék, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel.

Három hónap alatt tűnnek el azok a fehér foltok a fasor és a sínek mellől (térkép: Google Maps)

Költséges szélmalomharc az illegálisan szemetelőkkel szemben

A MÁV Zuglóban is folyamatos szélmalomharcot vív a szemetelőkkel. Június 7-én például a Francia úti garázssor melletti töltés megtisztítását kezdte el a vasúttársaság, de hétvégére máris újabb adag szemét került a pár nappal korábban elhordott helyére.

Nemrég, a Föld napján a MÁV és a helyi önkormányzat, illetve a Széchenyi Egyesület közös hulladékgyűjtést tartott – civilek bevonásával – a XIV. és XVI. kerület vasút területein, a Körvasút sor mentén felgyülemlett illegális hulladékhalmok felszámolása miatt. A MÁV vállalta, hogy a Föld napján tartott akciót megelőzően, a két kerületben takarít a sínek menti vasúti sávokból. Akkor a MÁV több mint tíz közfoglalkoztatottja bevonásával mintegy 120 köbméter illegális kommunális hulladékot gyűjtött össze és szállíttatott el a fővárosi XIV. és XVI. kerületi vasút területéről (a Körvasút sorról).

A MÁV-nak nagy problémát jelent országos szinten is, hogy a vasúti területek közelében, a nyílt pályán több helyen illegális lerakók létesülnek, ahol jellemzően a lakossági, kommunális hulladékon kívül használt műszaki cikkek, építési törmelék és zöldhulladék halmozódik fel. A legtöbb ilyen területen a rendszeres takarítás és szemétszedés ellenére, néhány napon belül újra ugyanaz a látvány fogadja az arra járókat.

A Budapest XIV. kerület, Rákospatak utca 123. szám alatti ingatlan a MÁV Zrt. vagyonkezelésében áll, azt azonban a vasúttársaságtól – 2009 júliusa óta – egy másik gazdasági társaság bérelte. A MÁV és a volt bérlő között az adott terület használata kapcsán az elmúlt években számos vitás kérdés – illegális hulladéklerakás, szabálytalan áramvételezés, bérletidíj-nemfizetés – merült fel. A MÁV az ügy mielőbbi rendezése érdekében megtette a szükséges jogi lépéseket. Az ingatlant a vasúttársaság nem hulladékkezelésre adta bérbe. Fenti körülményekre tekintettel a vasúttársaság a bérleti szerződést felmondta, a volt bérlővel szemben az elmaradt bérleti díj megfizetése és – mivel a volt bérlő felszólításra a területet nem hagyta el – az ingatlan kiürítése iránt pert indított, amelyben a bíróság első fokú, nem jogerős ítéletében a bérlőt kötelezte az elmaradt díjak és kamatai megfizetésére, valamint az ingatlan kiürítésére. A vonatkozó további eljárások a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt indult büntetőeljárással együtt folyamatban vannak. A területre való további hulladékbehordás és lerakás megakadályozása érdekében a terület bejáratához a MÁV sorompót állíttatott, és őrhelyet létesített, ahol 24 órás őrszolgálat kezdte meg tevékenységét. A hulladék elszállításával kapcsolatban a vasúttársaság nem várta meg a bérlővel folyó jogi vita rendezését, hanem saját költségen kezdte meg az elszállítást, és majd jogi úton érvényesíti az ebből származó követelését. A MÁV ugyanakkor e tárgyban is közbeszerzésre kötelezett, ezért tart hosszú ideig a hulladék szabályos elszállítása.

A Rákospatak utcai illegális hulladék összegyűjtését gépi és részben kézi erővel végzik hétköznaponként 7–17 óra között mától mintegy három hónapon át. A hulladékszállító tehergépkocsik az M3-as bevezető–Kacsóh Pongrác út (OMV benzinkút)–Tengerszem út–Rákospatak utcavonalán érnek a fővárosba, visszafelé pedig a Rákospatak utca–Kacsóh Pongrác út–M3-as vonalon haladnak. A hulladékot hatósági engedéllyel rendelkező lerakókban helyezik el.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek