Forgalomba álltak Jekatyerinburg új Metrovagonmas-metrói

iho/vasút   ·   2019.04.24. 12:00
400px_jekatyerinburg_metro

Ünnepélyes keretek között adták át hivatalosan a forgalomnak Jekatyerinburgban a Metrovagonmas (MVM) által márciusra legyártott, új metrószerelvényeket. A 81-717.6/714.6 sorozatú járművek a Metrovagonmas legmodernebb metrói. A szerelvények jól ismertek Oroszország-szerte, de más FÁK-országokban, valamint kelet-európai országokban is. A típus megfelel a legfrissebb személyszállítási előírásoknak közlekedésbiztonsági és utaskomfort szempontból is.

Az utastérben található függőleges és vízszintes kapaszkodók rozsdamentes acélból készültek. A szerelvényeken külön helyek találhatók a kerekesszékkel közlekedők számára. Fedélzeti riasztórendszer figyelmeztet az ajtók záródására, melyek valamilyen akadályba ütközve újra kinyílnak, majd ismételten megpróbálják az összezáródást. A jól megvilágított utastér szellőztetőrendszere vészhelyzet esetén is képes a hatékony üzemelésre. A vezető előtt található kijelző a szerelvény térfigyelő-kameráinak képét is mutatja.

Nyolc 81-717.6/714.6 sorozatú, Metrovagonmas-gyártású metrószerelvényt állított forgalomba Jekatyeringburg (fotó: Metrovagonmas)

A járművek kocsiszekrényei továbbfejlesztett hő- és hangszigetelést kaptak. A vezetőfülke hangszigetelése az előző típusokhoz képest harminc százalékkal javult, ergonomikus kialakítású ülést szereltek be, valamint hűtésre és fűtésre is alkalmas légkondicionáló rendszerrel látták el. A vezetőfülke frontrészén vészkijáratot alakítottak ki. Az új szerelvények automatikus tűzjelző és -oltórendszerrel vannak felszerelve, mely a tengelycsapágyak hűtését is szabályozni tudja. A járművek tervezett élettartama harmincegy év a Metrovagonmas közlése alapján. Az új metrók képesek szinkronban üzemelni a jekatyerinburgi metróhálózaton jelenleg is közlekedő, összesen hatvankét kocsit kitevő 81-717.5/714.5-ös és 81-717.5M/714.5M sorozatú szerelvénnyel, melyek az 81-717.6/714.6-osok elődjei.

A JSC Transzmasholding-csoporthoz tartozó Metrovagonmas Magyarországon is jól ismert orosz vállalat: a cég újította fel a budapesti M3-as metróvonal szerelvényeit, valamint gyártotta le a MÁV-Start 416-os (ex-6341) sorozatú, Uzsgyi becenevű mellékvonali dízelmotorkocsijait is.

A negyedik legnépesebb orosz városnak számító Jekatyerinburg metró 1991 áprilisa óta szállítja az utasokat. A több szakaszban átadott, egyetlen, jelenleg 12,7 kilométer hosszú metróvonalon kilenc állomás található. A széles, 1524 milliméter nyomtávú pályán naponta százharmincezren utaznak.

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.