Gyermeknapi trolibusz a Városligetben

Bagosi Attila Ferenc   ·   2013.05.30. 11:30
00

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a Fővárosi Önkormányzattal közösen már 1990 óta évente megtartja kétnapos, ingyenes gyermeknapi rendezvényét a budapesti Városligetben. A programra idén május 25–26-án került sor. A Gyermekmentő Szolgálat közhasznú karitatív szervezetként fontosnak tartja, hogy a hátrányos helyzetű, rossz anyagi körülmények között élő gyerekek és családjaik belépődíj fizetése nélkül, színvonalas, kulturált programokon tudjanak részt venni. Sokuknak erre egész évben csak itt nyílik alkalom. A már hagyományos és igen népszerű programra 2012-ben közel 400 000 gyermek és felnőtt látogatott ki a Városligetbe.

Érkezik a troli egy vontató segítségével<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(a szerző felvételei)

A rendezvénynek azonban közlekedési vonatkozása is volt. A Városi Tömegközlekedés Történeti Egyesület már második éve vesz részt a kétnapos programon. Az egyesület 1992-ben alakult a BKV akkori Jubileumi Emlékbizottságából, a Közlekedési Múzeummal karöltve, hogy a felhalmozott mély szakmai tudásbázist koncentrálva, a városi tömegközlekedés emlékeit megfelelő módon dokumentálja, megőrizze és bemutassa. Az elmúlt években azonban számos lelkes, fiatal önkéntes is csatlakozott hozzájuk, így a közlekedési értékek bemutatásának új formái is napirendre kerültek. Amíg egy évvel ezelőtt közlekedéstörténeti foglalkozásokat tartottak a gyermekek számára, az egyesület az idén a közlekedésbiztonsággal összefüggő játékos feladatokra fektette a hangsúlyt. Kétféle nehézségű feladatlapon mérhették fel gyermekek és szüleik a tudásukat, a legkisebbek pedig trolibuszos vagy villamosos kifestővel tölthették el az időt.

Az első látogató

A legnagyobb attrakciót a BKV Ganz-Solaris trolibusza jelentette, amelyet a látogatók a nyitást követően azonnal birtokba vettek. Nem csupán a legkisebbek, hanem szüleik is kitartóan állták végig a kígyózó sorokat, hogy 1-2 percre beülhessenek az izgalmas vezetői ülésbe és kipróbálhassák a kapcsolók, pedálok és a kormány kezelését. A trolibusz a vasárnapi zárást követően, 19 óra után, ahogy érkezett, a Műszaki Zavarelhárítás vontatójárművének segítségével hagyta el a helyszínt.

Kapcsolódó hírek