Kerékpáros verseny a Dunától a Tiszáig

iho/zöldút   ·   2011.08.09. 12:45
bringa_kiskep

Nagymarostól Hollókőn, Bükkszéken, Diósgyőrön és Szerencsen át Tokajig 384 kilométer hosszú, négynapos versenyt szerveznek a hazai kerékpáros turizmus fellendítése érdekében. A megmérettetés amellett, hogy komoly fizikális kihívást jelent, igyekszik összekötni a sportot a borvidékek, wellnessközpontok és természetes vizek nyújtotta kulturális értékekkel. A kezdeményezés 11 éve indult, mára komoly nemzetközi sporteseménnyé nőtte ki magát.

„A rendezvény fő célja, hogy bemutassuk Magyarország csodás természeti kincseit, a világhírű borvidékeket, gyönyörű folyóinkat, termálvizes fürdőinket. Mindezt egy olyan több napos hegyikerékpáros verseny által, amelynek mezőnye a Dunától a Tiszáig fantasztikus tájakon halad keresztül. Ez a rendezvény kiváló alkalom arra, hogy felhívjuk a figyelmet a magyar kerékpáros, aktív wellness turizmusban rejlő hatalmas lehetőségekre” – mondta Harangvölgyi András, a verseny főszervezője.

A versenyzők négy szakaszon teljesítik a távot, egy szakasz távja nyolcvan és száz kilométer között alakul. A pálya nyomvonala kilencven százalékban jelzett turistaúton, erdészeti útvonalon, szakaszonként pedig kisforgalmú, alsóbbrendű aszfaltúton halad. Minden állomáson teljes infrastruktúrával versenyközpontot építenek ki, a résztvevők csomagjait teherautók szállítják a célállomásokig. A versenyzők részére a szervezők sátortáborokat alakítanak ki, valamint lehetőség nyílik arra is, hogy a résztvevők a helyi szállásokat vegyék igénybe.

A kerékpáros infrastruktúra fejlesztése szempontjából is üzenetet hordoz a verseny. A szervezők álláspontja szerint Nyugat-Európában leginkább azért örvend hatalmas népszerűségnek a hegyikerékpáros turizmus, mert „nem hatalmas összegekért építenek kerékpáros utakat, hanem a meglévő kerékpározható erdészeti utakat, gyalogosok által nem használt turistautakat jelölik ki, térképeket készítenek és megfelelő szakmai színvonalú kiadványokkal népszerűsítik őket.”

Ötven településen vezet át a Trans Hungária Maraton útvonala, Magyarország legmagasabb és egyben nehezebben leküzdhető hegységein kell átverekednie magát a mezőnynek. „Olyan helyekre is eljutunk, ahova autóval vagy más közlekedési eszközzel nem is jutna eszünkbe bekanyarodni” – ígérik a szervezők. Az eső napon a Börzsöny és a Cserhát kerül terítékre, a második napon Mátra, a harmadikon a Bükk következik, majd a negyedik etap a Zempléni-hegység kaptatóin vezeti át a kerékpárosokat. A verseny augusztus 17-én, 9 órakor rajtol Nagymarosról.

Kapcsolódó hírek