Légtérzár Indiában, Pakisztánban, plusz érkezők Budapesten is!

iho   ·   2019.02.27. 16:15
cimba

A Pakisztán és India közötti konfliktus miatt Pakisztán teljes légterét lezárta, India pedig a kontinensnyi ország kilenc nagyobb repülőterén és légterében szüntette be a forgalmat, beleértve Delhit is.

A két ország közti hagyományos ellentétek mostani kiéleződése egyelőre elsősorban a légierők összecsapását jelenti, ennek során pakisztáni jelentés szerint az ország légterében két indiai harci gépet lőttek le, mindkét pilótát elfogták, India szerint csak egy gépről és egy pilótáról van szó.

Komoly következményei vannak a katonai műveleteknek a polgári repülésre nézve is, az amerikai légitársságok közül a United például a Newark-Delhi járatát hét óra repülés után visszafordította és leszállította Heathrow-n, egy másik gépe az orosz légtérből fordult vissza és szállt le Frankfurtban.

Helyzetkép a Flightradaron délután: forgalom van India felett, de nyugati irányba senki nem repül

A Btirish Londonból Indiába tervezett járatait egyelőre nem indították el. A pakisztáni légtérzár a kiadott NOTAM szerint legalább csütörtök éjfélig tart, a zavar kiterjed azokra a járatokra is, amelyek Ázsia más körzeteiből rendszerint India és Pakisztán légterén át repülnek nyugat fel: sok járatot ebben az irányban is késleltetnek, azok a gépek, amelyek már korábban felszálltak, rendszerint nem kitérő repülőtérre mennek, hanem kerülővel folytatják az útjukat Európa felé, de közben a hosszabb útvonal miatt le kell szállniuk tankolni.

A bukaresti Otopeni repülőtér a friss hírek szerint négy 777-est fogadott illetve fogad üzemanyag-felvételre, a British Bangkok felől repülő gépét éppúgy, mint az Air France Bangkok-Párizs járatát, Saigon-Párizs és a KLM Bangkok-Amszterdam járatát.

Portálunk a Budapest Airport szóvivőjétől azt a tájékoztatást kapta, hogy Ferihegyen is több szélestörzsű gép szállt vagy száll le ezekben az órákban kerozinért, például a British két 777-ese, az egyik nem sokkal négy óra után gurulhatott felszállásra.

Időközben az indiai hatóságok a lezárt repülőtereket megnyitották, de a jelentések szerint a forgalom csak akadozva indul, és ha fel is szállhatnak, a pakisztáni légtérzár miatt egyelőre továbbra sem használhatják a szokás nyugat felé tartó útvonalakat a gépek.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.