Lillafüred a Kisvasutak Napjának házigazdája

MTI/iho   ·   2013.08.28. 10:12
lillafured0

Az Északerdő Zrt. fenntartásában lévő Lillafüredi Állami Erdei Vasút (LÁEV) állomásain rendezi meg a Magyar Turizmus Zrt. valamennyi hazai kisvasút közös ünnepét, a Kisvasutak Napját.

Szeptember első szombatján az erdőjárás, az ismeretszerzés és a családi kikapcsolódás fonódik össze a kisvasutak szeretetével. A nap főszereplője a Miskolcról Garadnáig vezető erdei kisvasút lesz, amelyet a leglátogatottabbak között tartanak számon. A kisvasutazás mellett rengeteg programmal, vezetett túrával, vásárral várja a látogatókat a Magyar Turizmus Zrt. (MT).

Lillafüreden rendezik idén a Kisvasutak Napját<br>(fotó: Kemsei Zoltán)

Az MT Zrt. tablókiállításán minden hazai erdei kisvasút bemutatkozik a „Zselici Csühögőtől” a legrégebbi kisvasúton, a Zsuzsi vonaton keresztül Viliig, a napelemes kistestvérig. Megtudható, melyik a legmeredekebb erdei kisvasút, melyik hazánk utolsó, még működő gazdasági vasútja, bemutatkozik Európa egyetlen, összefüggő ártéri erdejében működő kisvasútja, a Gemenci Erdei Vasút. Aki kíváncsi, azt is megtudhatja, hogy mekkora a legkeskenyebb nyomtáv. Megismerhetik a világelsőként Lillafüreden kifejlesztett kisvasúti hibrid mozdonyt is.

A Kisvasutak Napját hagyományteremtő céllal tavaly tartották meg első ízben Királyréten. A Kisvasútra Fel! szlogennel indított kampány célja Magyarország természeti értékeinek és a hazai kisvasutak világának megismertetése a gyerekekkel és a természetjáró közönséggel.

Kapcsolódó hírek