Még mindig kellenek a magyarok a Mercinek

iho/közút   ·   2012.09.03. 14:25

Magyarországon elsőként vezeti be a Mercedes-Benz – együttműködve a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karával (GAMF) és helyi szakközépiskolákkal – a német mintájú duális szakképzést és főiskolai oktatást. A duális szakképzés lényege, hogy a tanulók elméleti oktatása mellett a speciális gyakorlati ismeretek elsajátítása is fontos a hároméves képzés során. Ezt a német cég a Kecskemét melletti Kadafalván kétmillió eurós beruházással felépített oktatási központjában, illetve az üzemben lévő gyakorlóhelyeken tanulhatják meg a fiatalok. A tanműhelyt az Ipari és Kereskedelmi Kamara akkreditálta. A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary három éve döntött a duális szakképzés bevezetéséről. Az előkészítés és a törvénymódosítás után a hároméves szakképzés 2011-ben indult gépjármű-mechatronikus, mechatronikai karbantartó és gépjármű-előkészítő felületbevonó szakokon.

Idén márciusban volt a második évfolyamos ipari tanulók felvételi meghallgatása – immár négy szakmában. Új szakmaként a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-nél 2012. szeptemberben elindul a szerszámkészítő szakmunkástanulók képzése is. Az első évfolyammal együtt így a Mercedesnél már 70 szakmunkástanuló gyakorlati képzése folyik.

A cég úttörő szerepet tölt be a magyar felsőoktatásban is, a Knorr-Bremse Magyarországgal közösen elsőként vezeti be a német mintájú duális képzést ezen a területen. A kecskeméti duális főiskolai képzésről szóló memorandumot 2011 májusában írták alá, ennek értelmében idén az első évfolyamos diákok egy három és fél évre szóló szerződést kötöttek. A duális főiskolai képzés – a Mercedes-Benz és a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar együttműködésének keretében – gépészmérnök szakon indul el.

Kapcsolódó hírek