MLBKT: növekedést mutat a május

Garai Szakács László   ·   2017.06.01. 12:30

A korábbi májusokkal összevetve az idei érték meghaladja a hosszú távú májusi átlagot (52,3) és nagyobb az elmúlt három év átlagánál (53,3). A felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt áprilishoz képest, és ennek mértéke hat esetben is meghaladta az 5 százalékpontot. A foglalkoztatottságindex értéke 50,0 pont fölött maradt ebben a hónapban. A 2016-os év értékei hét-öt arányban mutattak növekedést és csökkenést.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított májusi értéke: 62,1. Ez alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be. A bővülési ütem tovább jelzi az elmúlt nyolc hónapban megfigyelt dinamikus teljesítményt, ezúttal meghaladva az elmúlt fél évben gyakran megfigyelt 56-57 pontos sáv környékét. A 2017. május havi index nagyobb az áprilisi (56,2) értéknél, és egyúttal a legmagasabb megfigyelt érték. Május összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,2; a májusoké 52,3). Az elmúlt három évben a májusi átlag ennél magasabb volt (53,3). Az idei érték így jócskán átlag feletti májusi értéknek tekinthető 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe növekedett áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve, immár huszonegyedik hónapja. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta nem volt magasabb az index értéke májusban.

Az új rendelések indexe erősebben nőtt, és 50,0 pont felett maradva jelzi, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig nem mértünk magasabb májusi értékeket a korábbi években.

A májusi szállítási átfutási idő hosszabb lett áprilishoz képest, és az ütem enyhén erősödött. Az index értéke távolabb került az 50,0 pontos határtól. A korábbi májusi értékeket nézve az idei az ötödik legalacsonyabb érték. Az index értéke szinte folyamatosan 50,0 pont alatt volt az elmúlt hat évben, legutóbb 2016 júliusában haladta meg az 50,0 pontot.

A vásárolt készletek ötödik hónapja bővülnek, most némileg erősebb ütemben. Az idei májusi indexérték az elmúlt húsz év értékei alapján így átlag feletti, és a harmadik legnagyobb májusi. 2015-ben hét hónapban emelkedett a vásárolt készletek szintje, 2016-ban pedig hat ilyen hónap volt.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónapokhoz hasonlóan májusban is növekedésre utal, az elmúlt egy évben már tizedszer. Az index értéke magasabb lett áprilishoz képest, és távolabb került az 50,0 ponttól, ezzel a legmagasabb májusi 1995 óta.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe nőtt áprilisi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését is jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a legmagasabb májusi adat. A beszerzett mennyiség egy hónapig szűkült, mielőtt újból bővülést tapasztaltunk, immár tizenhetedik hónapja.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően tizenharmadik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a nyolcadik legnagyobb májusi.

A késztermékkészletek szintje májusban magasabb lett az előző hónaphoz képest, az indexérték 50,0 pont fölött maradt. A korábbi májusi értékeket nézve az idei átlag felettinek mondható, és a második legnagyobb 1995 óta. 2015-ben öt alkalommal jelzett bővülést az index, 2016-ban szintén öt ilyen hónap volt, míg idén öt hónapnál járunk.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke növekedett áprilishoz képest, és jócskán 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően huszonhárom hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamatról beszélhetünk. Az index értéke ez esetben dinamikusan nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölött maradva jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését. Az elmúlt két év 2014. december és 2015. július kivételével növekedést hozott, a legújabb trend már huszonkét hónapja tart.

Ebben a hónapban bizonyos alapanyagok, DAP, élőállat, fémalapanyagok, fűrészáru, kálisó, nyersanyag, papír és vegyipari alapanyagok kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt fűrészáruból, integrált áramkörökből, lágyítóból és szállítókból. Jelentősebb árcsökkenésről alapanyagok és sárgaréz esetében számoltak be a válaszadóink.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek