Nincs kocsi... Vagy mégis van?

iho   ·   2015.01.13. 11:15
00kicsi

Az ember ilyenkor töprengeni kezd. Eszébe jut a „lefokozott” Traxx-ok esete, a szegedi intercitykben pompázó, elővárosi csíkos Bhv-k látványa, egy-egy, még sok kocsival kiadott sebesvonat – valamint a MÁV-Start felújítási programja a Fecskétől a ráncfelvarrott távolsági kocsikig. Szem előtt azonban – hála az ország lakosságának egyötödét adó fővárosnak – a budapesti elővárosi közlekedés, és a távolsági forgalom van, vidéken néha sanyarúbb a helyzet.

Fecske-mozdony...<br>(a képek forrása: MÁV Zrt.)

Szerkesztőségünk megkérdezte a MÁV-Startot a kocsihiányról, és a felújítások jelenlegi állásáról. A két kérdés közül az elsőre – azaz, hogy igazak-e a sorozatos félreállításokról szóló hírek – a társaság nem válaszolt. Ellenben megkaptuk a statisztikát a személykocsik felújítási programjáról, amely szerint nemcsak hogy befejeződött, de egyrészt túl is teljesítették a tervet, másrészt újabb járművek felújítása várható. Az elkészült háromszáznegyvenegy (száznégy 20-05, ötvenhárom 80-05, huszonkét 21-05 és 22-05, negyvenhét 29-05, harminc xx-30 és nyolcvanöt 24-28) kocsin túl további százhat 20-05 Bhv fecskésítését és huszonöt 20-35-ös fülkés kocsi felújítását tervezik. Ez is közel százötven jármű, ha csak azt vesszük figyelembe, hogy a felújítások a fővizsgák lejártával esnek egybe. A kérdés azonban továbbra is kérdés marad: van kocsi vagy nincs?

...és kocsi

Cikkünk megírása óta a MÁV-Start kiadott egy sajtóközleményt, amelyben a további százhat Fecske, azaz 20-05 Bhv sorozatú, és huszonöt régi, távolsági kocsi felújításáról, valamint a több mint ötven Papagáj-Szili új arculatáról is hírt adnak.

A Fecske-kocsik újabb adagja az előzőekhez hasonlóan kicserélt padlóburkolatot, üléshuzatot, javított ablakszigetelést kap, a falakat antigraffiti réteggel vonják be. Elsősorban természetesen elővárosi forgalomban közlekednek majd, de a távolsági sebesvonati közlekedtetéstől sem zárkóznak el. A huszonöt fülkés, 20-35 sorozatú kocsiban kerékpárszállító helyet alakítanak ki az egyik peronon, a belső arculat az eddigi xx-30-as kocsikéhoz lesz hasonló.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek