Növekvő légi utasforgalom, csökkenő teherszállítás

iho/repülés   ·   2011.11.02. 13:53

A teljes utasforgalom idén szeptemberben 5,6 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt – adja hírül legfrissebb adatait az IATA. A nemzetközi polgári repülési szervezet az addig eltelt egy év forgalmát is magasabbnak találta 4,6 százalékkal, mint a korábbi 12 hónap számait.

Azonban az IATA szerint is visszaesett a légi teherszállítás, méghozzá elég komoly mértékben, a hónapos teljesítmény összevetésében 2,7, illetve augusztusról szeptemberre számítva 2,4 százalékkal.

A személyforgalom növekedésével párhuzamosan azonban egy év alatt fél százalékkal, enyhén 80 százalék alá csökkent a légi közlekedés hatékonyságának egyik legfontosabb mutatója, az üléshely-kihasználás, vagyis load factor. Ez a szám egyébként Európában és Észak-Amerikában alakult a legkedvezőbben, míg az egyébként dinamikusan fejlődő ázsiai vonalakon csak 76 százalék volt.

Ugyanakkor a légi közlekedés iránti igény Latin-Amerikában nőtt a legerősebben, több mint 10 százalékkal, míg Észak-Amerikában például a kereslet csak 1,2 százalékkal emelkedett.

Kapcsolódó hírek