Pályazárak, ILS-csere Ferihegyen

iho   ·   2019.03.16. 12:00
2-es_futopalya_cim

Idén tavasszal a Budapest Airport befejezi a repülőtér futópályavégeihez tartozó műszeres leszállító rendszer (ILS) berendezéseinek 2015-ben megkezdett korszerűsítését.

Április közepétől június első feléig ennek megfelelően egy futópályával üzemel a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, miután a 3,7 kilométer hosszú 2-es futópálya északnyugati (13L jelű) végéhez tartozó műszeres leszállító rendszert korszerűbbre cseréli a Budapest Airport, olvasható a reptérkezelő közleményében.

Az ILS berendezés éjszaka, vagy rossz látási viszonyok között segíti a pilótákat a futópálya megközelítésében és a biztonságos leszállásban. A pálya két hónapos zárása alatt a repülőtér szakemberei egy sor egyéb korszerűsítést és javítást is elvégeznek a futópályán. Egyebek mellett burkolatjavítást terveznek, megtisztítják és kijavítják a vízelvezető rendszer aknáit, korszerűbb anyaggal végzik el a dilatációs hézagok cseréjét, valamint egyes fénytechnikai berendezéseket is korszerűsítenek.

A műszeres leszállító rendszer cseréje az utolsó lépés a repülőtér futópályáihoz tartozó navigációs berendezések 2015 óta tartó korszerűsítésének. A beruházás miatt szükséges két hónapos zárás pozitívan érint bizonyos lakott területeket, elsősorban a XVII. kerületi Rákoshegy környékét, ahol alapesetben egyébként is a forgalom kevesebb, mint 5 százaléka zajlik, a zárás alatt viszont itt egészen biztosan nem lesz forgalom.

Az 1-es futópálya kizárólagos használata az átmeneti időszakban Vecsés és Üllő térségében jelent majd megnövekedett forgalmat, azonban a munkálatok befejezésével, még a nyári csúcs előtt visszaáll az eredeti forgalmi helyzet.

A Budapest Airport a 2-es futópálya lezárása előtt az 1-es pályát készíti fel a két hónapig tartó folyamatos működéshez. Ehhez március 18–27. között, kilenc nap alatt elvégzik a szükséges karbantartási munkálatokat, eközben az 1-es pályát lezárják a forgalom elől, hangzik a Budapest Airport közleménye.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.