Rossz évre számít a balatoni hajózás

iho   ·   2014.04.25. 10:07

Idén csak a díj 85 százalékát kell megfizetni, majd először jövőre a teljes összeget. A Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója elmondta: a közforgalmú mólószárak esetében jelképes, négyzetméterenként egyforintos a díj, de mindenütt máshol több ezer forintos. De ez is sovány vigasz, hiszen a kőszórások, hajókikötők, vendégmólók, vagy akár a belső hajómozgásra használt kikötőrész lényegesen nagyobb területet adnak ki, amelyek után a teljes díjat kell megfizetniük.

(Forrás: balatonihajozas.hu)

A cég idei, várhatóan gyenge eredményét azonban nem elsősorban ez a 40 millió forintos díj határozza majd meg.

„A vízi létesítményre általában tíz esztendőre adja meg a hatóság az üzemeltetési engedélyt, ami több mint tíz kikötőnk esetében egyszerre, éppen most jár le” – magyarázta a vezérigazgató. – „Mivel a mederhasználati díjat ekkor kell megfizetni, így állhat elő az a helyzet, hogy míg tavaly hétmillió forint volt ez a kötelezettségünk, idén 44 millió forint lesz a saját becslésünk alapján. Azaz közel negyvenmillióval többet kell fizetnünk. Eredmény szempontjából sikeres évet zártunk tavaly, közel hetvenmilliós plusszal, ha tehát 2014-ben ugyanezt megismételjük, akkor is csak harmincmillióval számolhatunk. A társaság közgyűlésén természetesen tájékoztatni fogom erről a tulajdonos önkormányzatokat képviselő polgármestereket azért, hogy az elvárásaikat is ennek a tükrében fogalmazzák meg. Jó hírt is tudok majd nekik mondani: jövőre, amikor nem kell ennyi kikötőnek az üzemeltetési engedélyét megújítani, ismét csak néhány millió forint mederhasználati díjat fizetünk.”


(Forrás: balatonihajozas.hu)

Több balatoni személyhajózó magánvállalkozó kifogásolja, hogy az általuk fizetendő kikötőhasználati díjban a Balatoni Hajózási Zrt. „rájuk hárítja” megnövekedett költségeit.

A Balaton Fejlesztési Tanács ülésén legutóbb három éve vetődött föl a mederhasználati díj problémája, akkor láttak napvilágot az új díjtételek. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. korábbi vezérigazgatója sokat lobbizott az ellen, hogy ne kelljen átadniuk hasznukat az államnak. Hiába.

(Forrás: balatonihajozas.hu)

A Balaton és a tómeder állami tulajdon, ezért a tó vizén gazdasági haszon reményében vállalkozást indítani és működtetni csak úgy lehet, hogy az igénybe vevő, üzemeltető az ingatlan használatáért a tulajdonos, a magyar állam képviselői részére díjat fizet – mondta akkor a vagyonkezelő, hozzátéve, hogy a Balatonon több mint száz kikötő üzemel, de a kikötőt üzemeltető társaságok többsége semmilyen szerződéssel nem rendelkezett a Balaton használatára, hasznosítására. Mederhasználati díjat egyébként csak a hatóságoknak, vagyis a rendőrségnek, a tűzoltóságnak és vízimentőknek nem kell fizetniük.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek