Átadták a megújult Sió-zsilipet, azaz a jogart, ami egy műszaki desszert és az új közösségi teret

MTI/iho   ·   2024.04.23. 18:40
00_sio_zsilip

A parkosított egykori üzemi terület nyitva áll a közönség előtt. A vízmélység egyébként most ideális a Balatonban.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a balatoni vízgazdálkodás jogarának nevezte a Sió-zsilipet, ami igazságot tud tenni a sokszor ellentétes igények között. Ez a műtárgy a kulcsa a szélsőségek elleni védekezésnek is.

„Szeretjük ezt a zsilipet azért is, mert nekünk mérnököknek műszaki desszertet szolgáltat megoldásaival”.

Siófok a felújított zsilippel nemcsak egy műszaki létesítménnyel, hanem egy turisztikai látványossággal is gazdagodott. Az átadóünnepség végén leleplezték a zsilip műszaki épületének falán elhelyezett Lampl Hugó Emlékplakettet. Ezzel az építészeti nívódíjjal tüntették ki a Víz Világnapja alkalmából a zsilip átépített műtárgyegyüttesét, elismerve annak tervezési, technológiai, kivitelezési és tájba illeszkedési szempontból is kimagasló voltát.

(fotók: MTI/Vasvári Tamás)

A Balaton vízlevezető rendszerét 15,5 milliárd forint uniós támogatással, 19 milliárd forintból korszerűsítették, átépült a Sió-zsilip, a Sió-csatorna, vizes élőhelyeket alakítottak ki, és közösségi tér lett a zsilip volt üzemi területe.

A Balaton átlagos vízállása most 122 centiméter (a siófoki vízmércéhez viszonyítva), ami ideális szezonkezdet – hangzott el az átadón.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek