Síncsiszolások városszerte

iho/vasút   ·   2012.03.12. 07:00
00

Két etapon van már túl a síncsiszoló: március 7-én este a Nagykörút egy szakaszán, 8-án a 14-es villamos vonalának káposztásmegyeri részén dolgozott. A Nagykörútra még háromszor térnek vissza márciusban: 12-én, 13-án és 26-án éjszaka. Mindhárom alkalommal teljes vonalhosszban autóbuszokkal pótolják a 4-es, 6-os villamosokat.

A hullámos sínfejkopás okozta zaj és rezgés a lakókat is zavarta Káposztásmegyeren<br>A képre kattintva fotógaléria nyílik<br>(Kadocsa Gyula felvételei)

A sok vihart és panaszt megélt zuglói Erzsébet királyné útjára március 9-én éjszaka látogatott el a síncsiszoló. A 3-as és a 69-es villamosok közös szakaszán dolgoztak a Mexikói út és a Nagy Lajos király útja között.

Síncsiszolás várható a Népszínház utcában is (itt március 7-én éjjel már dolgoztak) 12-én és 13-án. A 28A és 37A jelzésű villamosok ezeken a napokon este 8 órától Baross tér (Festetics György utca) végállomástól közlekednek a kőbányai végállomásokig.

A mellékelt videón a március 7-i, Népszínház utcai csiszolást láthatjuk.

A csiszolást bérmunkában a német Schweerbau cég végzi saját eszközeivel. Fenntartó jellegű munka, a hullámos sínfejkopások megjelenésekor van rá szükség. A sínprofil helyreállításával egyrészt nő a sínek élettartama, másrészt a villamosok közlekedése is kevesebb zajjal, rezgéssel jár. A BKV-nak annak idején két, motoros fedett teherkocsiból átalakított síncsiszoló járműve volt, ezeket a kilencvenes évek elején selejtezték, egyikük a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeumban látható.

Kapcsolódó hírek