Tíz Apache Egyiptomnak

MTI   ·   2014.04.23. 08:57
cim

Tíz Apache helikoptert szállít az Egyesült Államok Egyiptomnak – erről Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter tájékoztatta egyiptomi kollégáját szerdára virradó éjjel. Hagel azzal indokolta az Apache helikopterek tervezett szállítását, hogy az Egyesült Államok támogatni kívánja az egyiptomi hatóságok terrorellenes tevékenységét, különös tekintettel a Sinai-félszigetre.

Egyiptomi Apache az egyiptomi kormányellenes felkelés idején

„Reméljük, az új helikopterek segíteni fogják az egyiptomi kormányt, hogy leszámoljon azokkal a szélsőségesekkel, akik fenyegetik az Egyesült Államok, Egyiptom és Izrael biztonságát” – ismertette a Pentagon szóvivője a védelmi miniszter üzenetét.

A bejelentés enyhülésre utal az amerikai–egyiptomi kapcsolatokban, amelyek az elmúlt hónapokban mélypontra jutottak. Az egyiptomi biztonsági erők tavaly augusztusi, a tüntetőkkel szembeni erőszakos, több száz halálos áldozatot követelő fellépése nyomán lemondta a két hadsereg évente megtartott közös hadgyakorlatát.

Apache a Sinai-félszigeten

Októberre az amerikai elnök felfüggesztette a Kairónak szánt több száz millió dolláros pénzügyi segélyeket és hitelgaranciát, s Egyiptom nem kapta meg a beígért Apache helikoptereket, Harpoon rakétákat és harckocsialkatrészeket sem.

A Reuters hírügynökség szerdán idézett egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselőt, aki kijelentette, hogy a tíz Apache helikopteren kívül jelenleg nincs szó más fegyverszállítás felújításáról, így a korábban Egyiptomnak eladni tervezett F–16-os vadászbombázó repülőgépek leszállításáról sem.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.