Üzemben az RFC7: siker az EU-nak és a MÁV-nak

iho   ·   2013.11.08. 17:45
00

Az Orient korridornak is nevezett közlekedési folyosó a Prága–Bécs/Pozsony–Budapest–Bukarest–Constanţa, illetve a Budapest–Vidin–Szófia–Thesszaloniki–Athén útvonalon nyújt akadálymentes, átjárható vasúti fuvarozási lehetőségeket. Az irányító szerepet betöltő MÁV Zrt. másik nyolc európai pályahálózat-üzemeltető és egy kapacitáselosztó társasággal két éven át dolgozott a megvalósításon. A korridorindítás órájában az első menetvonalat már ki is adták a Prvá Slovenská Železničná Prága–Kürtös viszonylatú tehervonatának. A menetvonal megrendelését az új, egyablakos ügyintézési rendszer segítségével végezték el.

Az új vasúti áruszállítási korridor<br>(forrás: RFC7)

Az ünnepélyes korridornyitón az üzemeltetést végző ügyvivő testület elnöki funkcióját ellátó MÁV Zrt.-n kívül a testület több magas rangú képviselője: Csehországból a SŽDC, Szlovákiából a ŽSR, Ausztriából az ÖBB, Magyarországról a GYSEV és a VPE, Romániából a CFR, Bulgáriából a NRIC, Görögországból az OSE; valamint a térség jelentősebb árufuvarozó vasúttársaságainak vezetői és a fontosabb vasúti terminálok képviselői vettek részt. Pál László, a MÁV Zrt. pályaműködtetési és üzletfejlesztési általános vezérigazgató-helyettese beszédében kiemelte a Közép-Európát a dél-európai kikötőkkel összekötő vasúti szállítási útvonalak fontosságát.

Pál László megnyitója<br>(a képek forrása: MÁV Zrt.)

A vasútvállalatoknak egyszerűsödik a kapcsolattartás módja az egyablakos ügyintézési rendszer alkalmazásával, így egy helyen igényelhetik az érintett infrastruktúra-működtetők által a korridor tehervonatok részére fenntartott kapacitásokat. A korridorvonatok közlekedtetése elsőbbséget jelent valamennyi egyéb tehervonattal szemben. A korridor további lehetőségeket biztosít azonos viszonylaton már évek óta közlekedő árufuvarozási irányvonatok számára, például a menetvonal tervezésekor prioritást kaphatnak, csökken a határállomási és egyéb technológiai várakozási idejük.

Az első igényelt menetvonal

* * *

Indóház Online - Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.