Már vasúton is jön a kerozin Ferihegyre

iho   ·   2014.05.21. 21:15
00kicsi

A Budapest Airport a repülőtér kerozin-beszállítójával, a MOL Zrt.-vel, a Rail Cargo Hungaria Zrt.-vel és a MÁV Zrt.-vel közösen sikeresen tesztelte a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új, vasúti üzemanyag-ellátási infrastruktúráját. Az első, kilenc tartályvagonból álló szerelvény mintegy ötszáz tonna Jet A-1 típusú repülőgép-üzemanyagot szállított a repülőtér területén a közelmúltban megépített vasútilefejtő-állomásra.

A képre kattintva galéria nyílik<br>(forrás: Budapest Airport)

Csaknem egy évtizedet követően ismét üzemképes iparvágány köti össze a Liszt Ferenc Repülőteret a magyarországi vasúthálózattal. Erre legutóbb az ezredforduló táján volt példa, amikor még fűtőolaj-szállítmányok érkeztek a repülőtérre vasúton. Ezúttal a szerelvény repülőgép-üzemanyagot szállított a MOL százhalombattai finomítójából. A Budapest Airport az elmúlt hónapokban felújíttatta a mintegy két kilométer hosszúságú repülőtéri iparvágányt, amely immáron a Vamag-Elit Kft. által újonnan megépített vasúti üzemanyag-lefejtő állomáshoz vezet. A kerozin általában csővezetéken érkezik a százhalombattai finomítóból, azonban a vasúti kiszolgálásra is szükség van az ellátás biztonsága érdekében, a hírek szerint rendszeres forgalom várható az iparvágányon. A lefejtőállomást üzemeltető RÜK Kft. tulajdonában két, egyenként mintegy négyezer tonna kapacitású üzemanyagtartály van, ezek akár két hétre is elegendő kerozint tudnak tárolni.

A beruházás hatszázezer euróból valósult meg, ahogy Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója kifejtette: az iparvágány és a kapcsolódó berendezések felújítása az üzemanyag-ellátás, és egyben a repülőtér üzemeltetésének biztonságát javítja, habár a csővezetékes szállítás hatékony megoldás, minden lehetséges problémára fel kell készülniük, ezért volt szükség egy másik, az előzőtől teljesen független rendszer kiépítésére.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.