Minden, amit a tatamiról és a puzzle tatamiról tudni kell

iho   ·   2020.02.08. 02:00

Popularitása nem csak a harci jellegnek köszönhető, hanem a mögötte álló szellemi értékeknek egyaránt. A harcművészet ezen ágainak végzése során az ember megismerkedik saját képességeivel és határaival, majd feszegeti azt minden egyes edzés alkalmával.

A tatami is egy keletről származó eszköz, amely ma már közkedveltté vált egész Európában. A tatami eredetileg japán tradicionális családi házak padlóburkolati anyagát jelentette, a hagyományok alapján rizsszalmából készültek, amelyet gyékénnyel borítottak. A tatami mérete régiónként eltér, azonban közös vonásuk, hogy a hosszanti oldala kétszer akkora, mint maga a szőnyeg szélessége. Vastagabb volt a ma ismert formájánál, mivel nem csak a padló burkolására használták, hanem azon ültek és aludtak, így kényelmesnek kellett lennie.

A tatami hasznossága

Manapság leginkább küzdősportoknál és különböző harcművészeti ágazatoknál szolgál megfelelő talajként. Mindemellett egyre több oktatási intézmény tornatermében megtalálható, mivel praktikusságának hála, kis helyen is elfér, és pillanatok alatt megfelelő színtérré alakítható a terem akár fitnesz gyakorlatok végzéséhez is.

Méretét tekintve a legelterjedtebbek az 1x1 méter vagy 2x1 méter alapterületűek, amelyből az utóbb említett felel meg a hagyományos elvárásoknak. Legfőbb előnyei közé tartozik gazdaságosságuk mellett, hogy biztonságot nyújtanak a sportolók számára. Mivel pontosan illeszkednek egymáshoz, nincsenek kitüremkedései, egységes és sima felületet alkotnak, ezzel csökkentve az elbotlás esélyét. Csúszásmentes a felületük, amelyek szintén a biztonságos voltukat erősítik. Így mind a formagyakorlatok, mind a küzdelmek biztos talajon hajthatók végre.


A puzzle tatami jellemzői

A tatami vásárlásakor figyelembe kell venni a jellegzetességeit, mivel különböző harcművészeti ágakhoz különböző vastagságú tatami ajánlott. Például a karatéhoz, ahol a rúgásokon és az ütéseken van a hangsúly, a vékonyabb tatami a legmegfelelőbb, míg a judóhoz vastagabb szükséges, mivel a földharc és a dobások a legjellemzőbb mozdulatai.

A tatami egyik fajtája az úgynevezett puzzle tatami, amely egy- és kétszínű változatban egyaránt elérhető. Ennek a típusnak színtől függetlenül az anyagminősége ugyanaz. Azonban létezik egy úgynevezett Unique változata, amely középső rétege keményebb, mivel egy ellenállóbb habszivacsból készült, a külső része pedig puhább felületű. Ahogyan azt a neve is hűen tükrözi, könnyedén és stabilan egymásba illeszthetők a darabok, így nem csúszhatnak szét nagyobb erő hatására sem.

Amennyiben szeretnél segítséget kérni az általad űzött sporthoz illő tatami kiválasztásához, akkor keresd fel a SamanSport.hu weboldalát, ahol szakmabeliek várják kérdéseidet.

(x)

Kapcsolódó hírek