A hajózás biztonságos

MTI   ·   2012.01.19. 14:48
Munkácsy András, a Közlekedéstudományi Intézet tudományos munkatársa a Costa Concordia olasz óceánjáró múlt pénteki balesetével kapcsolatban elmondta: a hajózás biztonságát itthon és külföldön is egyezmények segítik. A SOLAS egyezmény (Safety of Life at Sea - Életbiztonság a tengeren) még a száz évvel ezelőtti Titanic-katasztrófa után keletkezett, legfrissebb verzióját 1974-ben írták alá, és ezt Magyarország is ratifikálta.

Az egyezmény részletesen meghatározza a hajózás biztonsági követelményeit, így kiterjed a biztonsági műszerekre, a hajók felszereltségére és a baleset esetén követendő eljárásokra, protokollokra is.

A szakértő elmondta, hogy minden közlekedési területen előfordulnak balesetek, ezeket mindig kivizsgálják, és ha szükséges, szigorítják, pontosítják a szabályokat, vagy új előírást vezetnek be. Álláspontja szerint az olaszországi baleset után is erre lehet számítani. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy a mostani szabályozás nem megfelelő, hiszen minden eddigi tudást felhasználva alkották meg. A zátonyra futás, hajózási útvonaltól eltérés, ütközés előfordul a hajózásban, de ettől még alapvetően biztonságos közlekedési mód - mondta.

A hajó tervezésekor, építésekor figyelmet fordítanak az összeütközéssel, lékesedéssel, illetve a hajó elsüllyedésével kapcsolatos sérülésekre. Már a Titanic építésekor megjelentek a válaszfalak, amelyek a hajót vízmentes szekciókra bontják. Ezt azt jelenti, hogy ha megsérül a hajótest, akkor a sértetlen szekciók lezárásával továbbra is úszóképes maradhat a hajó. További biztonsági elem a hajóépítésben a kettős hajófenék, illetve az oldalfalrendszer, amely a külső hajótest héjazaton túl egy másik belső héjazatot jelent.

A biztonsági rendszer további részei a mentő eszközök, tűzoltó-berendezések is, és mentőcsónak-gyakorlatot is tartani kell, hogy minden utas tisztában legyen a menekülés alapvető szabályaival. A tengeri hajó irányítását végző személyzetnek a képesítésének megújításához ötévente ismeretfelújító tanfolyamon és vizsgákon kell részt vennie, hogy szolgálatot láthasson el tengeri hajón.

A hajókon több segélyhívó rendszer is működik, URH rádión, műholdas kapcsolaton keresztül és középhullámon működő vészhívó berendezések is kötelező berendezések. Azok az országok, amelyeknek tengerpartjuk van, felkutatási és mentési (search and rescue) csapatokat tartanak fenn a mentési feladatok ellátására. Ez itthon a Rádiós Segélyhívó és Országos Infokommunikációs Egyesület feladata.

Kapcsolódó hírek