Ahol a Nohabot főzik

Kemsei Zoltán   ·   2016.12.16. 16:15
00kicsi

Reneszánszát éli a házi sörfőzés Magyarországon. A rendszerváltás után pár évvel országszerte elszaporodtak a kis főzdék, általában német, Jäger eszenciából készített söreikkel. Aztán – talán a romkocsmák, bulinegyedek szaporodásával, kifejlődésével – az elmúlt évtized újraalkotta a kis főzdéket egyedi sörmárkáikkal. Sörissza és címkegyűjtő legyen a talpán, aki követni tudja: hol van már a Kőbányai–Borsodi–Soproni–Pécsi négyesfogat, a nyári sörhiány, a kuriózumként fogyasztott (ám bizonytalan eredetű) Cseh Import Sörkülönlegesség?

A Fűtőház Sörfőzde Rétságon. A képre kattintva galéria nyílik (a szerző felvételei)

A rétsági Fűtőház Sörfőzde neve kis magyarázatra szorul. Vasút ugyan volt arrafelé (a Diósjenő–Romhány vonalon 2007. március 3-án szűnt meg a személyforgalom), de a söröket nem a régi felvételi épületben gyártják. Hava István tulajdonos (a főzde családi vállalkozásként üzemel) vasúti múltjában keresendő a név oka. Mielőtt serfőzésre adta volna a fejét, dízelmozdony-szerelőnek tanult Miskolcon, később járműgépészmérnöki diplomát szerzett. Saját bevallása szerint egyszer ivott egy igazán jó (kézműves) sört, ez adta az ötletet a sörfőzés rejtelmeinek kitanulására és a főzde alapítására.

Farossal érkezett a csapat a sajtóbemutatóra

Kóstoljuk meg a kínálatot!

Készül itt V43 Szili (Summer Ale-típusú) Megbízható sokoldalúság szlogennel, M61 Nohab (American India Pale Ale) Szépség és harmónia, a legújabb termékük az M63 Bulldog (Belgian Golden Strong Ale), mint Nyers erő – valóban erős, testes világos sör. A végére hagytuk az igazán egyedi nevű 327-139-es – természetesen fekete – nedűt. Hava István édesapja ugyanis mozdonyvezetőként többek közt ennek a gépnek a szabályzóját is húzta. Ez a gép nyerte – igen, ilyen is volt! – az 1954-es mozdonyszépségversenyt, sőt, az Indóház Extra 2013/II. számában is írtunk róla. A főzde Sörvárótermében természetesen a sörös tárgyak mellett a vasúti relikviák, képek is megtalálhatók, például a sörnek is nevet adó 327-es gép egy, az Északi Fűtőházban készült fotója.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek