Bevetették a hatvani csodafegyvert

Vörös Attila   ·   2020.05.20. 18:00
40882

Amióta iho az iho, a Púposok alacsony létszáma miatt azonnal ugrunk egy-egy M40-es várható szerepléséhez, hátha az utolsó alkalom, amikor láthatjuk dolgozni. A szerencsés valóság (legalábbis vasútbaráti szemmel) azonban az, hogy a MÁV Nosztalgiának köszönhetően a bevethető és aktív Púposállomány az elmúlt években nem hogy fogyott, de még nőtt is! A Nosztalgiánál jelenleg három ilyen mozdony teljesít aktív szolgálatot – és ez a szám még nőhet is a jövőben... –, a GYSEV két remot Púpost alkalmaz, a MÁV-Startnál pedig három működő klasszik és a három remot Púpos van még állagban. Sajnos csak utóbbiak dolgoznak rendszeresen, de ők legalább folyamatosan: a záhonyi átrakókörzetben tolatnak velük, szintén itt vetik be néha a 201-es gépet is. A másik két klasszikus, a 224-es és a 235-ös a hatvani fűtőházhoz tartozik, sajnos már elég ritkán jutnak szóhoz. Információink szerint a gyakran nyűglődő 203-ast, Jennifert a MÁV Rail Tours megvásárolta és épp a felállításán dolgoznak: fődinamót kell cserélni (van raktáron) és 1-2 TC-motort fel kell újítani, de visszatértére hamar számíthatunk! A Nosztalgia istvántelki műhelyében pedig a 112-es készülget a néhai 105-ös gépből a szakemberek szabad kapacitásában.

A 235-ös Púpos kedden a salgótarjáni Alcufer-iparvágányon. A képre kattintva galéria nyílik Vörös Attila fotóiból!

Na ezért volt öröm arra elaludni hétfő este, hogy a 235-ös Púpos Hatvan-rendezőben tolatott a tartalék szerepében. Másnap reggel pedig nem volt aktív Dácsia a fűtőházban, a Púpos viszont elkocogott a rendezőbe. Érdemes volt reménykedni, a salgótarjáni tolatós élére állt! Kizárásos alapon: a jászberényi kiszolgálómenetet jó ideje lemondták a keddi és csütörtöki napokra... A 235-ös három üres Eas kocsival érkezett meg Salgótarjánba, ezek közül egyet az állomási rakodóra állított be, ahol fával rakják meg. A másik kettőt a volt acélgyár területén működő Alcuferbe vitte ócskavas-rakodásra. Itt most nem voltak rakott kocsik, de az állomáson volt két fás vagon, illetve az állomás melletti MÉH-telepen három ócskavasas kocsi. A Púpos így öt rakott vagonnal tért vissza Hatvanba délután.

Az ötkocsis tolatós élén robog Pásztó alatt a gép Hatvan felé

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek