Buszokkal is szállíthatnak a vasúttársaságok

iho/vasút   ·   2012.02.27. 08:39

Több új rendelkezést tartalmaz a személyszállításról szóló törvény parlamenti honlapra felkerült tervezete. Újdonság többek között az igényvezérelt személyszállítási szolgáltatás, amelyet ritkábban lakott területeken vezetnének be. Ez azt jelentené, hogy ahol kevesen élnek, ott nem menetrendszerűen közlekednének a járatok, hanem az igények szerint – írja a Napi Gazdaság.

Az igényvezérelt személyszállítást autóval és busszal végezhetnék gazdálkodó szervezetek vagy természetes személyek. A tervezet szerint e megoldás hétvégi és munkaszüneti napokon működhetne, de arra is lehetne használni, hogy a menetrend szerinti járatokhoz szállítsák az utasokat.

A tervezet emellett azt is kimondja a gazdasági lap szerint, hogy a vasúti személyszállító közlekedési szolgáltató egyes vonalakon a vasúti jármű helyett közúti járművet is használhat – ha ez a vasúti cégnek megtakarítást hoz, illetve a szolgáltatást igénybe vevők számára nem okoz kedvezőtlenebb feltételeket. Ez a lap szerint praktikusan azt jelenti, hogy amennyiben egyes szakaszokon nem kifizetődő vonatot közlekedtetni, a cégek indíthatnak buszokat is.

Kapcsolódó hírek