Egyházasrádóc felé folytatódhat az M86-os építése

iho/közút   ·   2017.07.28. 11:15
400px_m86

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) kiírta a közbeszerzést a 86-os út Szombathely és Egyházasrádóc közötti szakaszának fejlesztésére. A tenderkiírás a 86-os út 57+000 és 77+800 kilométerszelvényei közötti szakaszának engedélyezési és kiviteli terveinek, valamint a környezetvédelmi engedély módosítására vonatkozik – számol be a Magyar Építők.

Tavaly októberben adták át az M86-os Csornát Szombathellyel összekötő szakaszát. A déli irányú folytatás építése nemsokára meg is kezdődhet, a tendert a napokban írta ki a NIF (fotó: NIF Zrt.)

Az M86-os eddig Csorna és Szombathely között épült meg, megteremtve ezzel a vasi megyeszékhely gyorsforgalmi elérhetőségét. A tervek szerint északi irányban Csornától Mosonmagyaróvárig, dél felé pedig a szlovén határnál fekvő Rédicsig fog majd megépülni. A fejlesztés a Mosonmagyaróvárt és Rédicset összekötő 86-os út túlterheltségét kívánja megszüntetni, amit az okoz, hogy Ausztria lekorlátozta az E65 nemzetközi jelzésű 86-ossal párhuzamos A2-es autópálya forgalmát, a magyarországi oldalra terelve ezzel a kamionokat. Az M86-osnak már egy dél-dunántúli szakasza is elkészült: a zalalövői elkerülőt tavaly novemberben adták át.

A 2015-ben készült engedélyezési és kiviteli terv, valamint az építési engedély még tizennégy kilométernyi kétszer egy sávos, valamint 8,2 kilométernyi kétszer két sávos útra vonatkozott, az előírt módosítás okán azonban teljes hosszon kétszer két sávos gyorsforgalmi útra fog kiépülni. A módosításban a 8,2 kilométeres szakasz terveinek korszerűségét is felül kell vizsgálni. A tervezési szakasz érinti a 86-os út 53,0-57,4 kilométerszelvényei közötti kétszer két sávos, 2013-ban létrehozott szakaszát is, ezért a teljes tervezési szakasz az 53+000 szelvénytől a 77+800 szelvényig tart. A kiírás szerint el kell készíteni a tervezett Körmend–Szombathely szakasz megvalósíthatósági tanulmányát, a várható megtérülés mértékét is értékelve.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek