Elindult utolsó útjára a Costa Concordia

iho   ·   2014.07.23. 11:15
ccordia_140723_0

Szerda reggel elkezdték elvontatni a két és fél éve Giglio partjainál zátonyra futott, azóta ott lévő Costa Concordiát. A roncs elszállítása a legnagyobb ilyen akció a hajózás történelmében, tengerjárót tucatnyi vontatóhajó négy nap alatt viszi Genova kikötőjébe, ahol elbontják.

A Costa Concordia kiemelésének utolsó momentumai és a hajó indulása Genova felé. A képre kattintva galéria nyílik

Az élő közvetítést itt nézhetik meg a Corriere TV honlapján.

A hajótestet tavaly szeptemberben sikerült egyenesbe állítani. A roncs mindkét oldalára speciális tartályokat rögzítettek, amelyeket először vízzel töltötték meg a tengerjáró stabilizálására, majd a vizet kiszivattyúzva levegővel töltötték fel őket a hajótest megemelésére. Július 13-án kezdték el az emelést, és 11 méterrel sikerült megemelni a testet.

A genovai kikötőig tartó utat a hajóroncs 4-5 nap alatt teszi majd meg. A Costa Concordiát két vontatóhajó és további tizenöt hajó kíséri többek között a tengerjáró által maga mögött hagyott esetleges szennyeződések összegyűjtése végett. A szétszedett hajóroncs nyolcvan százalékát újrahasznosítják.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek