Kéne egy ernyőbicikli? Vagy egy kartonbringa?

Bánhidi Emese   ·   2014.05.13. 21:15
erny1cim

Megbízható és strapabíró változatban is kaphatók ma már azok a kisgyerekeknek gyártott babakocsik, amelyek ernyővé csukhatók össze. Abban már nem vagyok biztos, hogy hasonló minőségű az ernyőbicikli is. Vagyis ernyőre csukható bicikli.

Mindenesetre Gianluca Sada, az ernyőbicikli olasz feltalálója szerint tartós darabról van szó. Ez egy normális nagyságú, tehát nem camping, hanem rendes méretű bicikli, amelynek vázát, nem tévedés, esernyő-nagyságúra lehet összecsomagolni. A rendes méretű kerekeket emellé teheti a tulajdonos, például a kocsi csomagtartójába, vagy pedig, és ez még érdekesebb, a kerekekből és a vázból semmi perc alatt összeállítható egy amolyan a kerekes kisbőröndökhöz hasonló guruló táska, amelyben azért van bőven hely, mert a kerekek küllők nélkül készülnek, nem a középpontjuknál, hanem felülről függesztették fel azokat. A váz összehajtogatása gyakorlatilag automatikus, a tulajdonosnak a nyerget kell csak megnyomnia, onnantól a bringa praktikusan becsomagolja magát. A gép alumínium-ötvözetekből készült, a feltaláló most keres befektetőt hozzá.

És itt egy másik habkönnyű, kartonpapírból készült darab. Ami mindössze kilenc kiló és csak 20 dollárba kerül az izraeli gyártója szerint. De hogyan bírja el a papír az embert? A megoldás állítólag egyszerű: némi gyanta kell csak, és jöhet az origamizás. Vagyis már csak meg kell hajtogatni a megfelelő alkatrészt belőle. Aztán megint gyantázás, ettől vízállóvá válik, meg némi zománc, hogy csili-vili is legyen. Állítólag ezzel a megoldással a bicikli erősebb lesz, mint napjaink legerősebb szénszálas biciklijei. Így készül a váz, a kerék, a kormány és a nyereg.

A kerekeket régi autógumikból készíti, de van azért negatívuma is: sokkal nehezebb tekerni. Viszont nem kaphatunk defektet, mert nincs belső. A lánc is gumiból van, akárcsak a pedálok. A fék alapanyaga egyelőre titok.

Az ultra light bicikli egy 200 kilós embert is elbír. A bringa feltalálója, Izhar Gafni annyi állami támogatást kap, és annyi reklámbevétele van, hogy nem kér pénzt a gyártásért, a nyereséget a kereskedőnél hagyja.

Nézzék meg a videót, hogyan készül a kartonbringa.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek