Zöld Busz Program: jönnek a kisvárosok!

Volánbusz/iho   ·   2024.04.14. 09:00
00_byd_busz_szeged

A budapesti agglomeráció és hat megyeszékhely után hamarosan hat kisebb városban is alternatív meghajtású, környezetkímélő járművekkel korszerűsödhet a helyi közlekedés.

A Volánbusz összesen húsz új elektromos autóbusz beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújthat be támogatási kérelmet a HUMDA Zrt. felhívására, és megjelent a járművek beszerzésére vonatkozó feltételes közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása is. A fejlesztésnek köszönhetően – a régi dízelbuszok kiváltásával – a hat településen évente összesen több mint 1000 tonnával csökkenhet a szén-dioxid-terhelés.

A Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. a közösségi közlekedés megújítását és a károsanyag-kibocsátás csökkentését célzó Zöld Busz Program keretében egyedi támogatási kérelem benyújtását tette lehetővé a Volánbusznak környezetkímélő, károsanyagkibocsátás-mentes, elektromos meghajtású járművek beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére 25 ezer fő alatti városok helyi közlekedésében.

A támogatási kérelem pozitív elbírálása esetén

  • Balatonfüreden három,
  • Hajdúszoboszlón egy,
  • Komáromban kettő,
  • Komlón hat,
  • Tatán öt,
  • Várpalotán három

elektromos meghajtású, kéttengelyes, szóló, alacsony padlós, helyi kivitelű jármű állhat forgalomba hamarosan. A kerekesszékes utas szállítására is alkalmas, háromajtós, fűtő- és hűtőberendezéssel rendelkező, utastájékoztató, kamera- és utasszámláló rendszerrel felszerelt autóbuszok hatótávolsága legalább 300 km lesz. A járműveket az MVM Mobiliti Kft. és a Volánbusz közös vállalata, a Mobiliti Volánbusz Kft. által telepített nagy teljesítményű töltőberendezéseivel a települések műszaki telephelyén vagy buszállomásán töltik majd. A több mint 4,6 milliárd forint értékű fejlesztés során az autóbuszok beszerzése 100 százalékos, a töltő-infrastruktúra kiépítése 80 százalékos támogatással valósulhat meg.

Az autóbusz-beszerzésre vonatkozó, a benyújtandó támogatási kérelem pozitív elbírálásától függően feltételes közbeszerzés ajánlattételi felhívás már megjelent. A szerződéskötést – a beszerzéshez szükséges források rendelkezésre állása esetén – a közlekedési vállalat 2024 nyarára tervezi annak érdekében, hogy a járművek a lehető leghamarabb az utasok szolgálatába állhassanak.

A projekt megvalósulása esetén a Volánbusz húsz százalékkal bővítheti elektromos flottáját. A HUMDA által koordinált Zöld Busz Program keretében a társaság eddig összesen 100 elektromos autóbuszt állított forgalomba a főváros vonzáskörzetében, valamint Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Győr, Eger, Szolnok és Szeged helyi közlekedésében.

A Volánbusz elektromos buszokból álló flottája – a dízelüzemű járművek kiváltásával – jelenleg évente mintegy 5500 tonna szén-dioxidtól mentesíti az érintett települések levegőjét, ami kétezer személygépkocsi éves kibocsátásának felel meg. Az újabb húsz e-busz forgalomba állítása további több mint ezer tonna szén-dioxiddal alacsonyabb környezetterhelést jelent majd, és emellett korszerűbb, kényelmesebb, csendesebb, valóban XXI. századi színvonalú szolgáltatást nyújt a hat város lakosainak, utasainak.

Nyitóképünk illusztráció a szegedi zöld buszok átadóján készült.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek