Értékes hagyatékokkal gazdagodott a RepTár

MTI   ·   2019.04.11. 13:30

A múzeum ügyvezető igazgatója, Kovács Ákos csütörtökön Szolnokon sajtótájékoztatón bejelentette, idén újabb díszfestésű Mi-24-es helikopterekkel bővül a múzeum állománya: a RepTárba kerül a 714-es oldalszámú Golden Hind, vagyis Arany Szarvastehén mintázatú gép és a 716-os Csőrike II. Az első különleges Mi-24-es harci helikopter a 117-es oldalszámú, rétisas festésű Csőrike I. 2017-ben érkezett a múzeumba.

A RepTár gyűjteményébe érkezik az 1975 májusában Otrokovicében készült, 0076-os gyári számú Zlin-43 repülőgép is, amelyet 1976. április 30-án állított üzembe a Magyar Honvédség, majd a típus kivonása után 2007 márciusában átadták a Magyar Repülőszövetségnek. A repülőgép utolsó üzembentartója a Honvéd Sportrepülő Egyesület volt.

Kovács Ákos elmondta: minden múzeum számára az a legnagyobb elismerés, ha egy látogató azért tér vissza, hogy felajánlja a család féltve őrzött relikviáit. A felajánlások közül a legértékesebb Zoltán Lajos pilótaszemüvege. Eszmei érték szerint pedig az Ujvári-hagyaték, mivel átfogó képet ad a korai aviatikából és az első világháborúból.

Magó Károly roncskutató, az MH86 Szolnok Helikopterbázis zászlósa arról beszélt, hogy a RepTár fennállása óta mintegy ezerötszáz felajánlott tárgyat kapott, köztük újságot, könyvet, jelvényt, felszerelési és emléktárgyat, egyenruhát, dokumentumokat, fényképeket, második világháborús emlékeket, modelleket. Az 1939. március 24-i magyar-szlovák légi harcok voltak az első megmérettetései a Magyar Királyi Honvéd Légierőnek, a harcok emléktárgyai igen népszerűek voltak. Egy szlovák területen lelőtt roncs motorjának dugattyúiból hamutartókat készítettek, amelyekbe a pilótajelvényt, a harc helyét és dátumát belevésték. A vászonborításból a szlovák légierő felségjelzését kivágták és ebből is emléktárgyak készültek. A RepTár a felvidéki légi harcok nyolcvanadik évfordulója alkalmából egy évre kölcsön kapta a tárgyakat, amelyet már megtekinthetnek a látogatók.

Az ügyvezető a programokról szólva elmondta, hogy május 1-jén lehetőség lesz a Mig-29 vadászgépbe is beszállni, csakúgy, mint öt további repülőgépbe és helikopterbe. Május 26-án a gyermeknap alkalmából izgalmas programokkal várják a látogatókat. A meglévő élményelemek (akadálypálya, 4D mozi, szimulátorok, játszótér, pilótapont) mellett további meglepetéseket kínálnak az érdeklődőknek. Június 22-én, a Múzeumok éjszakáján hosszabb nyitva tartás mellett tartanak tárlatvezetéseket. Emellett a RepTár Esték keretein belül az Eltérített, lelőtt, elszabadult, eltűnt repülőgépek című előadást hallhatják az érdeklődők Kositzky Attila nyugállományú repülő altábornagytól. Július 5-én Ákos ad koncertet, augusztus 31-én piknikre várják a látogatókat. Elkészült egy múzeumpedagógiai kiadvány, amelyben csoportok részére ajánlanak korosztályra specializált foglalkozásokat.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek