Frissítőkúrán a büfévillamos

iho/vasút   ·   2011.10.08. 07:30
kiskep

Ma már nem jár hetes jelzéssel Kiskundorozsmára villamos, de a vonal kezdőpontjánál a Somogyi utcában egy régi villamos emlékezteti erre a tényre az arra járókat. A Toto 63 Kft. nyári kerthelyiséget működtet benne és körülötte. Hosszú út után jutott el a villamos ide, hiszen Kistarcsán, a Vasútfelszerelési Gyárban látta meg a napvilágot 1912-ben, mint a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) V sorozatú villamoskocsija. A változó üzemeltetők (Beszkárt, FVV, BKV) és idők dacára becsülettel szolgált. Közben átesett acélvázasításon, és sorozata is ezresre változott. Az 1055-ös kocsit nem vágták szét a sorozat 1984-es nyugdíjba vonulása után sem, hanem üzemképtelen állapotban keringett a budapesti kocsiszínek között.

Szegedre az ezredforduló után került, hogy emléket állítson a dorozsmai hetesnek. A sorozat nem ismeretlen, hiszen vele megegyező műszaki tartalmú kocsikat 1977-ben már vásárolt az akkori SZKV Miskolcról használtan. A dorozsmai vonal megnyitására emlékezve 1955-re változtatták a pályaszámát, és 2005 óta állt a Somogyi utcában, az SZKT által gyönyörűen felújítva.

A villamos újbóli kocsiszíni látogatásának többes oka van: átépül a belváros, véget ért az idegenforgalmi szezon, illetve átépül a villamos is, hogy a jövőben télen-nyáron nyitva tarthasson. A kocsiszínben a napsütéstől kifakult lemezek újrafestésén kívül még az építkezési teherautók által okozott károkat is javítják. Kiss Szabolcs, az üzemeltető cég vezetője reméli, hogy a villamos két éven belül újra a Somogyi utcában állhat majd.

Kocsiszínben az 1950-es. Mögötte a hibrid mozdony mellette egy lassan kikopó Bengáli<br>(fotó: Karnok Csaba, delmagyar.hu)

Cikkünk a Délmagyarország segítségével készült.

Kapcsolódó hírek