Kert a busz tetején

Ács Attila   ·   2013.08.17. 09:15
bus-garden-11

A nagyvárosok egyik állandó problémája a zöld területek hiánya – erre született most egy érdekes megoldás a spanyolországi Gironában.

Az ötlet Marc Grañén tájépítész fejéből pattant ki, aki buszok gyakorlatilag semmire nem használt, hatalmas tetőfelületeiben látott fantáziát: elgondolása szerint ezeket fűvel, illetve növényekkel lehetne betelepíteni, így – tekintetbe véve, hogy egy szóló busz tetejének területe körülbelül 30 négyzetméter – egy nagyváros akár több ezer négyzetméternyi mobil kerttel gazdagodhatna, ha a helyi szolgáltató az összes járművén ezt a megoldást alkalmazná.

A képre kattintva galéria nyílik<br>(fotók: gas2.org)

A különleges ötletet természetesen csak speciális megoldásokkal lehetett megvalósítani, hogy a busz az összes előírásnak megfeleljen, és se az üzemeltető, se az utasok ne szenvedjenek kárt: speciális, vízálló réteggel szerelték fel az öreg Mercedes tetejét, termőföld helyett (a súlycsökkenés miatt) speciális táptalajt alkalmaztak, az öntözésről pedig a légkondicionáló berendezés kondenzvize gondoskodik.

A „tetőkertes” buszból egyelőre kettő állt forgalomba Gironában, és nem valószínű, hogy százával készítenek majd hasonlókat, de az ötlet mindenképpen kreatív, figyelemfelkeltő.


Kapcsolódó hírek