L-410 zuhanás - elfogyott a kerozin?

iho   ·   2017.11.19. 08:45
cim

A jelek szerint nem sokkal leszállás előtt elfogyott az üzemanyaga annak az RA-67047 lajstromjelű L-410-es kéthajtóműves kis utasszállítónak, amely néhány nappal ezelőtt az orosz Távol-Keleten zuhant le. Mint erről a szakportálok is hírt adtak, a cseh gyártmányú kéthajtóműves Habarovszkból indult az Amur-menti Nyikolajevszkbe, fedélzetén két pilótával és öt utassal.

A település repülőterén azonban a rossz idő miatt nem tudott leszállni, ekkor folytatták a repülést a kitérő repülőtér, Indiga felé, de itt sem voltak megfelelőek a körülmények a landolásra. Ekkor döntöttek úgy a pilóták, hogy a járat eredetileg második célállomásán, Nyelkan település repülőterén fognak földet érni.

(fotó: MAK)

A gép azonban nem érte el a pályát. A410-es egyes hírek szerint nyolcszáz méterrel, más információk szerint két kilométerrel a küszöb előtt zuhant egy erdőbe. A balesetet csak egy hároméves kislány élte túl a fedélzeten lévők között. Az Államközi Légügyi Bizottság, a MAK, vagyis az orosz kivizsgáló hatóság most közreadott közleménye szerint a gép és a pálya közti távolság 1200 méter volt, a 410-es gyakorlatilag nulla vízszintes sebesség mellett esett be a fák közé.

A MAK anyaga szerint a gép eredetileg kevesebb mint hatszáz kilométert kellett volna, hogy repüljön, a kitérőkkel együtt a ténylegesen lerepült távolság csaknem 1350 kilométer volt.

A gép sebességének teljes elvesztése, valamint a tény, hogy a lezuhant 410-es nem gyulladt ki, az interneten olvasható vélemények többsége szerint azt jelentheti, hogy a gép üzemanyaga a repülés utolsó szakaszában, Nyelkan pályájának végső megközelítése közben elfogyhatott. A gép hatótávolsága a kunovicei gyár közlése szerint az UPV-változat esetében 1500 kilométer, de feltehetően a szerencsétlenül járt gép kerozin-fogyasztását a két leszállási kísérlet is erősen befolyásolhatja.

Az L-410-es évtizedeken át elterjedt, népszerű és megbízható típusa volt a magyar aviatikának is. A gép újabb, NG-változatának gyártását egyébként Oroszországban is tervezik.

* * *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Repülés Légiközlekedés

KLM: százötven nyári célállomás

iho/repülés   ·   2024.03.10. 12:00

A holland királyi légitársaság a nyári menetrendi időszakban hét százalékkal több ülőhelyet kínál az elmúlt év azonos időszakához képest, így a felkínált kapacitás minimálisan marad csak el az eddigi rekordot jelentő 2019-es szinthez képest.