Lezuhant az agilis Bronco

iho/repülés   ·   2012.07.16. 08:00
cim

Néhány nappal a sikeres fairfordi fellépése után az angliai Cotswold repülőterén lezuhant és kigyulladt a Bronco Demo Team  egyik különleges kéthajtóművese, amely az elmúlt években sok európai légi bemutatón szerepelt nagy sikerrel. A pilóta, egyben a belgiumi központú vállalkozás vezetője és alapítója, Tony De Bruyn égési és hátsérüléseket szenvedett, de a csoport honlapja szerint maga volt képes kinyitni a kabintetőt, kórházban van, állapota stabil.

A gép és pilótája jó időjárási viszonyok közepette a bemutatóprogram gyakorlására indult, hogy mi okozta a zuhanást, arról egyelőre nincsenek hírek.

(fotó: Michael Brazier/Aviation-Images.com)

A North American Aviation Rockwell OV-10B Bronco az amerikaiak könnyű támadó és tüzérségi megfigyelő gépe volt. A kétüléses, két légcsavaros-gázturbinás, két faroktartós típust, amelyből a pilótának és a megfigyelőnek is szenzációs volt a kilátása, sikerrel használták Vietnamban.

(fotók: Bronco Demo Team)

A Demo Team által repült változatot a németek célvontatásra használták, erre a célra 18 gépet vásároltak az amerikaiaktól, a Demo Team pedig három gépet újított fel Duxfordban és repült szerte Európában. A harmadik helyrehozott, eredetileg múzeumi példány első repülése a restaurálás után júniusban történt.

A bemutatók során a Bronco Demo Team pilótái elsősorban a gép különleges STOL-képességeit mutatják be, vagyis hogy rendkívül rövid távolságon képes fel- és leszállni, illetve azt érzékeltetik, hogy mennyire látványosan agilis a repülése, mennyire szűkek a fordulói, sőt, a gép alapfokú műrepülésre, orsózásra is képes.

Kapcsolódó hírek