Menetrend szerinti járaton a prágai „trolibusz”

Korcsmáros Gábor/Prága   ·   2018.05.16. 13:45
kiskep_01

A Prágai Közlekedési Vállalat legújabb járműve, amellyel a városi közlekedés elektromobilitás felé haladását szeretnék demonstrálni, a Škoda–SOR 30Tr típusú trolibusz. A trolibuszjárat érdekessége, hogy nemcsak a végállomáson, hanem menet közben is dinamikus töltéssel  közlekedik, út közben tölti elemeit. Az 58-as járaton az utasok ingyenesen utazhatnak. A 9506-os pályaszámú troli két cseh járműgyártó, a Škoda és a SOR közös szerzeménye. Az elektromos berendezéseket a Škoda Electric, a karosszériát pedig a SOR gyártotta (SOR NB12 típus). A járművet már tavaly ősszel kezdték tesztelni a városban, most azonban már menetrend szerinti járatokon is bevetik utasokkal a fedélzetén.

A Škoda–SOR 30Tr típusú dinamikus töltésű trolibusz Palmovka végállomáson (fotó: DPP)

A Prosecká utcában található emelkedőn a közlekedési vállalat egy kilométeres szakaszon (ereszkedő irányban csak 600 méter hosszan) trolivezetéket telepített, amelyet a közelben lévő konténeres trafóállomásból táplálnak. A dinamikus töltésű troliüzemet egy éven keresztül tervezik tesztelni. Prágában trolibuszok a múlt század harmincas éveiben kezdtek közlekedni, majd 1972-ben szüntették meg őket gazdasági okokból.

A Prosecká utcai trolivezeték alatt ereszkedik a busz (forrás: trolejbusyvpraze.net)

* *

Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk! Klikk, és like a Facebookon!

Kapcsolódó hírek

Ellátási lánc Vasút Logisztika Szállítmányozás Nagyvasút

Tovább csökkent az áruszállítás teljesítménye az EU-s gazdasági nehézségek miatt: a kombinált fuvarozás növelte részesedését a szállításban idehaza, uniós szinten visszaesett

MLSZKSZ/iho   ·   2024.03.18. 17:05

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének összesítése szerint kevésbé érintette a válság az intermodális forgalmat, így a több szállítási módot kombináló fuvarozás növelte részesedését az összforgalomban.